České firmy úspěšné na americkém trhu sportovních letadel

České letecké firmy uzavřely na největším světovém veletrhu v americkém Oshkoshi kontrakty v celkové hodnotě přes 4 miliony dolarů. Je to jen část z dodávek lehkých sportovních letadel a další techniky, s níž naše firmy pronikají na trh ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ultralehké letadlo stoupá

Ultralehké letadlo stoupá | Foto: Jan Rosenauer

Celkově české firmy letos prodají na americkém trhu přes 150 lehkých sportovních letadel. Jde o výkonnější americkou obdobu evropských ultralightů. Podle zástupce ministerstva průmyslu a obchodu Miloše Sklenky české firmy na veletrhu uspěly také s nabídkou motorů, vrtulí, záchranných padáků a další letecké techniky.

V oboru lehkých sportovních letadel zatím naše stroje zaujímají ve Spojených státech asi 30 procent trhu. Na veletrhu v Oskoshi ale v této kategorii představil své letadlo také americký koncern Cessna, takže českým firmám nastává období daleko tvrdší konkurence.

Letošní výstava více než 10 tisíc letadel všech druhů a typů na Wittmanově regionálním letišti v Oshkoshi, v pořadí 55. ročník největší letecké show na světě, přilákala téměř jeden milion návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti. V inovaci v letectví, kreativity a nové technologie přinesl letošní ročník celou řadu novinek.

V předvečer veletrhu představila americká společnost Cessna svůj nový lehký sportovní letoun (LSA) SkyCatcher. Zájem o něj byl tak veliký,že za 7 dní firma dostala objednávky na více než 570 ks těchto strojů. Pokud vezmeme v úvahu fakt, že ČR loni dodala USA zhruba 150 sportovních letadel, čímž získala asi třetinu místního trhu v tomto segmentu letectví, jedná se do budoucna o velmi silného konkurenta pro české výrobce.

Dalším důležitým hráčem v tomto segmentu letectví, který v Oshkoshi vstoupil na trh LSA, byla americká společnost Cirrus se svým letounem SRS. Z dalších významných novinek na letošním oshkoshském veletrhu, které přilákaly největší pozornost veřejnosti, je možno nazvat čtyřmístný cestovní letadlo od rakouské společnosti Diamond Aircraft nazvané DA 50 Superstar a nový business jet (proudové letadlo pro komerční účely) od firmy Epic.

Česká oficiální expozice v Oshkoshi zahrnovala stánek MPO ČR a prezentace 10 firem - výrobců LSA, motorů, vrtulí, záchranných padáků a avioniky. V rámci národního dne proběhl ve středu mezinárodní seminář, který americkým partnerům představil celou výrobní leteckou základnu v ČR a jednotlivé exportní položky.

Úspěšné vystoupení českých vystavovatelů ve Wisconsinu dokládá skutečnost, že za 7 dní veletrhu uzavřeli či předjednali komerční kontrakty na dodávky letadel a leteckých dílů za více než 4 mil. USD. Lze očekávat, že za rok 2007 vyvezeme na americký trh více než 150 lehkých sportovních letounů.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme