České firmy získaly v Rusku zakázku za více než půl miliardy. Dodají zařízení pro elektrárny

České firmy se zavázaly dodat zařízení pro jaderné elektrárny v Rusku, které staví ruská společnost Rosatom. Sérii smluv s Rosatomem podepsali zástupci firem Arako, Chladící věže Praha a Sigma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek

Pro elektrárny ve Voroněži, Rostově a Kaliningradu dodají české firmy armatury, zařízení pro chladicí věže a čerpadla. Jedná se o zakázku za více než půl miliardy korun.

Firmy zároveň spolu s dalšími deseti společnostmi podepsaly dohody o spolupráci na projektu malých jaderných reaktorů o výkonu 100 megawattů. První moderní a zcela bezpečný reaktor čtvrté generace uvede Rosatom do provozu v roce 2017.

„Rozhodně je to produkt, který by měl nahrazovat nejenom řešení v oblasti energetických dodávek, ale i tepelných. Takže já si myslím, že je to rozhodně zajímavé řešení z pohledu lokálního využití pro menší obce a pro menší průmyslové oblasti,“ říká generální ředitel firmy Chladící věže Lukáš Chmel s tím, že vývojový projekt nemá v západní Evropě více méně obdobu.

Smlouvy nezávisí na výsledku výběrového zařízení na dostavbu Temelína. Po vyřazení francouzské Arevy zůstávají Rosatom v konsorciu s českou Škodou JS a americký Westinghouse jedinými dvěma uchazeči o zakázku za dvě stě miliard korun.

Rosatom v současnosti staví 19 bloků v zahraničí a 10 v Rusku. Rosatom se zabývá všemi odvětvími jaderné energetiky, od výroby palivových článků přes projektování a stavbu elektráren až po jejich provozování.

Jaroslav Skalický, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme