České hory navštěvuje méně cizinců. Může za to hospodářská krize

Jeseničtí vlekaři se obávají, že přijdou kvůli hospodářské krizi o lyžaře. Někteří pocítili úbytek návštěvníků už loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lyžařská cesta

lyžařská cesta | Foto: Jan Videnka | Zdroj: AFP

Například skiareál Miloše Hladkého vyhledávali zejména Poláci. Jenže mnozí asi začali šetřit a zimní radovánky vynechali. Za to prý přibylo českých sportovců.

"Vnímal jsem fakt, že až 90 procent klientů bylo z Polska. Vlivem ekonomické krize se ale situace změnila a do našeho skiareálu jezdí nyní více lyžařů českého původu. Poláci ale stále mírně v kapacitách vedou," řekl Radiožurnálu Hladký.

Krize se promítla do plánování zimní dovolené

Hospodářská krize se zřejmě letos promítla u řady lidí také do plánování zimní dovolené. Tvrdí to například provozovatelé některých Krkonošských infocenter. Silvestrovské pobyty se letos ve velké míře začaly objednávat až o několik týdnů později a lidé také mnohem více rezervují kratší ubytování na svou zimní dovolenou.

Například podle Marka Šustra z infocentra v Janských lázních ale záleží především na ceně ubytovacích kapacit.

"Ubytovací zařízení za nejvýhodnější ceny jsou již skoro na sto procent zaplněna. Co se týče ubytování apartmánového typu, je zaplněno zhruba devadesát procent kapacit. O chaty a chalupy je také velký zájem. Pokud jsou ale za přijatelné ceny, jsou vyprodány také," řekl Radiožurnálu Šustr a dodal:

"Klienti přitom poptávají kratší pobyty. Klasické sedmidenní pobyty už téměř nevyhledávají. Je to zapříčiněno zřejmě krizí, kdy klient neví, zdali dostane dostatečně dlouhou dovolenou a jestli si ji vůbec bude moci dovolit. Proto řada z nich přijíždí do horských středisek nejčastěji na 3 - 4 denní pobyty."

Andrea Švubová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme