České nebankovní firmy poskytly za první pololetí o 5 procent více peněz než loni

Velké leasingové společnosti v Česku poskytly klientům v prvním pololetí přes 63 miliard korun. To je o 5 procent více než loni. Peníze získaly nejenom prostřednictvím leasingu, ale také úvěrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky, peníze /ilustrační foto/

Bankovky, peníze /ilustrační foto/ | Foto: Česká národní banka

Zhruba 46 miliard použily firmy na financování svého provozu.

„V posledním půlroce došlo k nárůstu financování podnikatelů o 7,3 procenta,“ upřesňuje Jiřina Tapíšková z České leasingové a finanční asociace

„Pokud si to dám ale do kontextu s informací od bank, které za poslední půlrok oznámily pokles financování podnikatelských úvěrů o 27 procent, tak se nabízí myšlenka, že část zájemců o financování se přesunula od bank na nebankovní finanční trh,“ usuzuje Tapíšková.

I přes pokračující ekonomickou recesi se financování firemních investic zvýšilo o 3,5 procenta, a to formou leasingu a úvěrů.

„Financování provozu narostlo o 17 procent. To znamená, že podnikatelé hledají převážně financování provozu. Ale i nárůst financování investic 3,5 procenta je po dlouhé době pozitivní informace,“ hodnotí Tapíšková.

Podle ní se podnikatelům vrací chuť investovat a je to příznivá informace z pohledu celé ekonomiky

Svaz průmyslu nesouhlasí

Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy jsou ale firmy v investování stále opatrné. Situace se nezlepší ani v příštích měsících.

„V tom nárůstu uvádějí, že je třeba i výrazný nárůst factoringu, což je nástroj používaný mimo jiné i v dobách zvýšených problémů, kdy vám odběratelé platí pozdě a vy potřebujete likviditu,“ vidí situaci analytik Bohuslav Čížek.

„Co se týká měsíční aktivity, nemáme signály, že by v současnosti docházelo k výraznějšímu oživení,“ uzavírá Čížek.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme