České podniky čekají, jaké dostanou emisní povolenky

Nejistota a čekání na každou novou zprávu. Tak se dá popsat atmosféra, která vládne v mnoha českých podnicích. Jde o takzvané emisní povolenky. Ty by měly od 1.ledna důsledně hlídat množství vypouštěných škodlivin. Jednotlivé firmy dostanou balík těchto povolenek a s nimi budou hospodařit. Jenže se stále neví, nakolik vyjde Evropská unie vstříc požadavkům České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna

továrna | Foto: Jan Rosenauer

Jednou ze společností, kterou velmi zajímá, jaký objem emisí bude moci vypouštět, je společnost Vítkovice, významný zaměstnavatel na severu Moravy. Podle Zbyňka Šebesty, specialisty pro strategii firmy není fér, že se vůbec nezohledňuje, co různé firmy za poslední roky pro ekologii udělaly. "Vítkovice jako takové předtím udělaly mnohá opatření, aby emise snížily. Prošly velmi specifickým vývojem v rámci sektoru výroby a zpracování kovů."

Ekologům se ale obchodování s povolenkami vůbec nelíbí. Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha by mělo jít v celé záležitosti hlavně o ochranu životního prostředí. Tento problém ale povolenky příliš neřeší. "Účelem obchodování s emisemi bylo snížit znečištění. Tento úkol je dvojnásob důležitý v České republice, která patří mezi nejhorší znečišťovatele v Evropě, a dokonce mezi 10 nejhorších na světě. Ale bohužel vláda ten princip postavila vzhůru nohama, a naopak počítá se zvýšením emisí oxidu uhličitého."

Markéta Kaclová, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme