České podniky dobře nakládají s živočišnými odpady

Česká republika splňuje základní požadavky Evropské unie při likvidaci a zpracování živočišných odpadů. Zástupcům Státní veterinární správy to potvrdili inspektoři Evropské unie, kteří v Česku během uplynulých dvou týdnů navštívili 22 závodů a v žádném nezjistili závažná pochybení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jatky

Jatky | Zdroj: AFP

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna se inspektoři setkali pouze s drobnými, zejména administrativními chybami a v některých případech s nevyjasněnými kompetencemi: "Protože na likvidaci a dozorem nad likvidacemi odpadů živočišného původu se podílí kromě ministerstva zemědělství a státní veterinární správy i resorty zdravotnictví, dopravy a životního prostředí."

Vážnější přestupky ale inspektoři nezaznamenali. To se podle předsedy Sdružení asanačních podniků Václava Jordána dalo čekat, protože nařízení Evropské unie, ze kterých inspektoři vycházejí, už české podniky dlouhá léta dodržují: " V České republice díky řádně prováděné veterinární asanaci, to znamená hygienické očistě, byl nákazový klid několik desítek let. Proto pro nás toto nařízení neznamená nic nového."

Za drobnější nedostatky zatím podniky žádné sankce nedostaly. Žádnému z kontrolovaných podniků ale zavření provozu určitě nehrozí a podle Josefa Dubna možná drobné přestupky nebudou ani pokutovány.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme