České podniky už chystají záložní plán pro možný příchod recese

České firmy se chystají na možný příchod další recese a zhoršení problémů v eurozóně. Hlavně exportní podniky už připravují krizové plány. Na řadu tak zřejmě přijdou podobná opatření jako při začátku první recese před třemi roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úspory firma hledá i formou seskupení výroby na menší plochu.

Úspory firma hledá i formou seskupení výroby na menší plochu. | Foto: Tomáš Adamec

„Tak, jak můžeme číst v různých periodikách, že by se firmy připravovaly na rozpad eurozóny a zánik eura a tak dále, tak takovéto dramatické radikální reakce jsme zatím u naší členské základny ještě nezaregistrovali," říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a šéf vnějších vztahů Škody Auto, Radek Špicar a pokračuje:

"To znamená: panika rozhodně nevládne, byť firmy jsou velmi ostražité a čekají horší časy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Medek se zajímal o to, jak se české podniky připravují na možný příchod další recese

Jaká protikrizová opatření české podniky přijmou, o tom rozhodne hloubka recese. Podle Radka Špicara dojde zejména ke snižování nákladů, zvyšování produktivity či snaze pronikat na třetí trhy.

Důležitým opatřením je také šetření na vstupech, kterému však v současné době nepomáhá slabá koruna. Pokud se bude krize prohlubovat, může dojít až k odstávkám výroby.

Obavy z možného rozpadu eurozóny mají hlavně exportéři

„Snažíme se jednat i s bankéři, co by se stalo, kdyby euro nebylo, ale na to zatím ani bankéři neumějí odpovědět,“ vysvětluje Otto Daněk, ředitel náchodské firmy ATAS, která vyrábí elektromotory. Firma chce horšímu ekonomickému vývoji čelit hlavně inovacemi.

„Snažíme se vyrábět motory s vyšší technickou přidanou hodnotou a snažíme se tím čelit potencionálním problémům, které by následující krize mohla přinést,“ dodává Otto Daněk.

Nižší náklady, inovace či úspory

Například plynárenská firma RWE svá protikrizová opatření směřuje i na zajištění dostatečných úspor.

„Veškerá naše klíčová opatření se koncentrují především na zajištění dostatečné vlastní likvidity na klíčových západoevropských a středoevropských trzích,“ dodává mluvčí RWE Martin Chalupský a pokračuje:

„Zajistili jsme si i přístup k dalším finančním prostředkům a na základě toho RWE aktuálně disponuje čtyřmi miliardami euro, které jsou velice široce diverzifikovány v rámci celého evropského bankovního sektoru.“

Tuzemské podniky se podle Radka Špicara poučily z poslední krize:

„Na rozdíl od té situace před třemi lety jsou už čeští exportéři na to, co možná přijde, lépe připraveni nežli tenkrát. Tenkrát opravdu ta krize mnoho podniků překvapila a teprve ex post začaly přijímat různá protikrizová opatření, když si firmy uvědomily, že ty, které reagují rychle na krizi, reagují dvojnásob efektivně.“

Neschopnost evropských lídrů dostat šíření dluhové krize v eurozóně pod kontrolu znepokojuje i velké nadnárodní firmy. Jejich šéfové už proto podle listu Financial Times také připravují krizové plány, jak postupovat v případě rozpadu eurozóny.

Tomáš Medek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme