České průmyslové firmy nepropadají panice. Naopak

Ekonomická situace není tak špatná, aby se podniky musely bát budoucnosti. Zůstávají obezřetné a jsou připraveny reagovat na případné zhoršení v zemích Evropské unie. Rozhodně ale nechtějí propouštět a nebudou ani zvyšovat ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kola parní lokomotivy

Kola parní lokomotivy | Foto: Comstock Images

Letos se v České republice bude dařit hlavně podnikům, napojeným na automobilový průmysl. Nicméně ani ostatní firmy nepropadají panice a dívají se do budoucna mírně optimisticky.

Tak se alespoň dají shrnout výsledky průzkumu, který mezi svými členy uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy. Mírný optimismus potvrdil například Jan Prokš, šéf českomoravské elektrotechnické asociace:

„Naše startovací pozice do roku 2012 je vyčkávací, množná malinko nervózní nad tím, co bude. Nicméně jsme přesvědčeni, že nebude hůř a myslíme si, že bude o trochu líp.“

I kdyby přišly potíže, většina podniků je odhodlána nepropouštět zaměstnance. Klíčový bude vývoj poptávky v zemích Evropské unie, kam většina našich firem vyváží.

Úspěšnost podniků ale bude záviset i na oboru, ve kterém podnikají - zdůraznil viceprezident Svazu Radek Špicar:

„Je důležité říci, že více než kdy jindy je nutné diferencovat v rámci průmyslu mezi jednotlivými odvětvími. Některá budou navzdory složité situaci růst. Dobrým příkladem je automobilový průmysl.“

„Na druhou stranu už víme v tuto chvíli o odvětvích, které už teď jsou na tom velmi špatně a s největší pravděpodobností na tom budou ještě hůř. Dobrým příkladem je stavební průmysl,“ míní Špicar.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme