České regiony mohou dostat z Bruselu až 125 miliard korun

České regiony mají v příštích letech dostat 125 miliard korun z Evropské unie. Potvrdily to zdroje z Evropské komise. Smlouvy s jednotlivými regiony má Brusel podepsat 13. prosince.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

S unijními penězi pro české regiony se už dva roky počítá. Čeká se ale na schválení takzvaných regionálních operačních programů. To má Evropská komise oficiálně potvrdit v pátek, po vypršení lhůty pro připomínky.

Nejvíc peněz, přes 20 miliard korun, má jít do regionu Severozápad, tedy Ústeckého a Karlovarského kraje. Moravskoslezsko by mělo získat necelých 20 miliard.

Další české a moravské regiony dostanou řádově o miliardy méně a Středočeský kraj, který je nerozvinutější, dostane na příštích šest let nejméně, asi 15 miliard korun. Peníze na regionální rozvoj jsou určené především na budování silnic a další infrastruktury.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme