České republice hrozí další arbitráž

Další neochráněná investice a další arbitáž hrozí České republice kvůli situaci v Leteckých závodech Kunovice. Kanadský investor - firma Frontier Petroleum - se totiž obává o více než 200 miliónů korun, které v roce 2001 poskytla Moravanu Aeroplanes na koupi kunovického LETu, předchůdce leteckých závodů. Podle zástupce kanadské společnosti Milana Matušíka už končí čas pro další vyjednávání s vedením firmy o tom, jak vykonávat akcionářská práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

L-410 Turbolet

L-410 Turbolet | Foto: Tomáš Shrbený

Podle dostupných smluv totiž Frontier získal za investici 49procentní podíl v Leteckých závodech. "Když v září loňského roku pan Soska svolal akcionářský mítink, o kterém jsme se dozvěděli jen z novin, zapomněl nás na něj povzat. A když jsme se na něj pokusili přijít, pan Soska na zabránil v přístupu do naší továrny."

Teď se ale podle Matušíka nemůže ani dostat do podniku. "Jak se později ukázalo, pan Soska vydal dvoje akcie na tento investment. 49 procent akcií nám a na druhé straně ty samé akcie vydal ještě jednou a upsal je společnosti MMT Plus, které je on jediným akcionářem."

Generální ředitel českého leteckého holdingu Libor Soska ale vnímá investici Kanaďanů pouze jako půjčku, a na akciový podíl už podle něj právo nemají. Kanadská strana prý může požadovat vrácení peněz s úroky, ale na akcie prý nárok nemá. "Je fakt, že firma Frontier Petroleum půjčila Moravanu Aroplanes na odkoupení majettu Letu. Je smlouva o půjčce. Byla vzájemná dohoda o tom, že buď peníze vrátíme velmi solidně úročené nebo druhá varianta je , že tato půjčka mže být nějakým způsobem přetavena následnými legálními kroky v akcie. To znamená, dostanou buď akcie nebo peníze. Kanadská strana chce zpátky peníze a ty akcie chce prostě grátis, zdarma."

Vedení Leteckých závodů Kunovice ale označuje hrozby kanadské společnosti Frontier Petroleum za populistická gesta. "Doposud kanadská strana neprovedla investici. Investicí se to stává ve chvíli, kdy za své peníze získají nějaký podíl, kdy je skutečně investují. Dostanou zpátky buď akcie nebo peníze."

Podle zástupce Kanaďanů Milana Matušíka se čas pro další možná mimosoudní jednání krátí."My si stále myslíme, že Česká republika je opravdu dobré místo, kde by se letadla měla vyrábět. Je tu vysoko kvalifikovaná pracovní síla. Zatím předběžně máme časový limit, že se to musí vyřešit tento měsíc. Rádi bychom viděli alespoň nějaký výsledek od zdejšího legálního systému v průběhu následujících dvou týdnů."

Markéta Kaclová, Michal Fila, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme