České republice může hrozit snížení ratingu

Mnohým rozvíjejícím se zemím hrozí snížení investičního doporučení. Vyplývá to z analýzy agentury Standard and Poor's, podle které jsou kvůli přetrvávajícím problémům globální ekonomiky a souvisejícím schodkovým rozpočtům ratingy mnohých z 42 sledovaných trhů stále pod tlakem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Jak doplňují experti, případné snížení známky hodnotící důvěryhodnost by přitom mohlo výrazně zkomplikovat hospodářské ozdravení postižené země, což letošní propad ratingu Salvádoru, Jamajky a Nigérie potvrdil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hrozícím snížení ratingu mluvil na Rádiu Česko ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Podle ředitele Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michala Mejstříka jsou na tom v našem regionu nejhůře Bulharsko a Maďarsko: "Problém u nich vznikl sekundárně, a to tím, že měly špatný stav veřejných financí ještě před krizí."

Ovšem ani situace Maďarů, kteří si museli půjčit od Mezinárodního měnového fondu, podle Mejstříka není tak kritická. "Z hlediska půjček dokázali jedno, že v tuto chvíli peníze, které dostali od Mezinárodního měnového fondu, se jim zatím daří držet v rezervě a nepotřebují další půjčky. To je svým způsobem pozitivní zpráva i z hlediska ratingu."

Janotův balíček je pouze krátkodobé řešení

Česká republika je na tom o proti Maďarsku lépe, i přesto ale nemá jisté, že se její rating nezhorší. Rozpočet totiž není stále ještě schválen a není jasné, jakých změn při schvalování ještě dozná. Navíc jde pouze o krátkodobé řešení.

"I když hovoříme o zmenšeném deficitu, tak deficit bude stále ohromný, ale dluhy se nám budou prodražovat pomaleji, než by tomu bylo s horším ratingem," varuje Mejstřík.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme