České spořitelně i Komerční bance klesl zisk, stále ale mají dostatečný kapitál

Největší tuzemská banka podle počtu klientů – Česká spořitelna – hlásí za první čtvrtletí pokles zisku o 8 procent. Komerční banka vydělala dokonce o 16 procent méně než ve stejném období loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Ladislav Bába

Česká spořitelna dosáhla zisku 3,4 miliardy korun. Pokles vysvětluje hlavně tím, že se snížil čistý zisk z obchodních operací.

Zisk Komerční banky jsou necelé 3 miliardy. Za pokles proti prvnímu čtvrtletí 2015 můžou povinné odvody do Fondu řešení krize a Fondu pojištění vkladů.

Komerční banka si ale na druhé straně pochvaluje růst počtu klientů o 18 tisíc i další hospodářské výsledky.

Podle hlavního analytika společnosti Deloitte Davida Marka nejsou výsledky obou bank nijak katastrofální.

„Je nutné počítat s tím, že žijeme v prostředí nízkých úrokových sazeb a stoupající konkurence na bankovním trhu, ale v tomto kontextu si oba dva finanční ústavy vedly relativně dobře, proto bych propad výsledků obou dvou firem nehodnotil nijak zásadně negativně,“ říká.

Česká spořitelna - zisk | Foto: ČTK

Mateřské společnosti Komerční banky a České spořitelny si naopak polepšily. Francouzská Société Générale, která je největším vlastníkem Komerční banky, vykázala o 6,5 procenta vyšší zisk, a Erste bank, která je mateřskou firmou České spořitelny, zvýšila zisk asi o 15 procent.

Jak ale ujišťuje David Marek, majitelé bank v Česku i přes pokles zisku budou mít vysoké dividendy, i když byli zvyklí na vyšší.

Komerční banka - zisk | Foto: ČTK

„V případě českých bank byla ziskovost velmi vysoká, takže pokud je o něco nižší, nejde o žádné drama. A ve srovnání s ostatními firmami v české ekonomice je stále nadprůměrná, takže akcionáři se mohou dočkat slušné dividendy. Výnosnost jejich investice je stále velmi dobrá.“

Největší banky v Česku mají dostatečný kapitál k tomu, aby případné problémy samy vyřešily. Navíc se díky současné dobré výkonnosti české ekonomiky zlepšuje kvalita úvěrů a snižuje se počet těch, s jejichž splácením jsou problémy.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme