České spořitelně klesl čistý zisk, přesto vydělala zhruba 14 miliard korun

O více než 5 procent klesl loni České spořitelně čistý zisk. Největší banka v Česku si vydělala zhruba 14 miliard korun. Důvodem nižšího zisku jsou hlavně klesající provozní výnosy a rostoucí náklady, banka totiž investovala například do vývoje nových digitálních aplikací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna (ilustrační foto)

Česká spořitelna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

I přes pokles zisků se ale celkově dařilo její mateřské společnosti, rakouské Erste Group Bank. Po předloňské ztrátě se konečně dostala do zisku přes 26 miliard korun.

Zisk loni klesl například také Komerční bance, naopak třeba společnosti Raiffeisenbank stoupl skoro o čtvrtinu. Nárůst zaznamenala i Unicredit Bank nebo ČSOB.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodářské výsledky bank na českém trhu shrnula Zuzana Švějdová

Výnosy z poplatků klientů bankám klesají a v posledních letech z nich banky inkasují méně. Zatímco ještě v roce 2011 tvořily výnosy z poplatků zhruba 26 procent - šlo skoro o 39 miliard korun - o tři roky to už bylo o zhruba 2 miliardy méně.

I díky nástupu nových bank a konkurenčnímu boji se ale poplatky začaly snižovat. Přesto v průměru lidé zaplatí kolem 180 korun měsíčně - za rok je to pak více než dva tisíce korun.

Lidé už několik let můžou hlasovat o nejabsurdnější bankovní poplatek. Ankety se už zúčastnilo více než deset tisíc lidí. Do finále postoupilo pět poplatků - například za autorizační SMS, za dotaz úřední osoby nebo třeba za vedení účtu zemřelého klienta, který se musí platit i po dobu dědického řízení.

Právě i díky téhle anketě se podařilo na bankovní domy vyvinout tlak, aby změnily svoji politiku. Některé poplatky jsou mírnější, jiné mizí z trhu úplně.

Třeba běžný účet zdarma v současnosti mají v nabídce téměř všechny banky. Ještě před pár lety tomu tak ale nebylo.

Vláda schválila novelu zákona o platebním styku. Zákon je reakcí na požadavky Evropské unie. Banky by nově měly nabízet klientům základní účet. Zákazník by ho pak měl získat v kterékoli zemi Evropské unie.

Nově budou muset banky sjednotit názvy služeb, které klientům poskytují. Teď je taková praxe, že jeden produkt může mít různé názvy - třeba pro běžný účet se často používá také pojmenování žirokonto nebo třeba osobní účet.

Nově se tedy sjednotí zhruba patnáct základních služeb.

Česká spořitelna - hospodářské výsledky | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme