České spořitelně klesl zisk o dvě procenta. Erste skončila ve ztrátě

České spořitelně, která patří mezi největší banky na tuzemském trhu, klesl za první tři čtvrtletí čistý zisk. Meziročně se snížil o víc než 2 procenta na zhruba 11 miliard korun. Její vlastník - rakouská skupina Erste - měla ve třetím kvartále ztrátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna (ilustrační foto)

Česká spořitelna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Společnost konkrétní důvody poklesu výdělku neuvedla. Podle ní ale zůstává provozní zisk stabilní - ke konci září dosáhl necelých 17 miliard korun. To je zhruba stejná částka, jakou měla banka loni touto dobou.

Firmě ale vzrostly nové úvěry. Například objem spotřebitelských úvěrů se meziročně zvýšil o necelá 3 procenta. Čísla podle analytiků naznačují, že domácnosti mají chuť si půjčovat, což je dobré pro ekonomiku. Záleží ale na tom, jestli je nárůst patrný na celém trhu.

Rakouská skupina Erste, která vlastní Českou spořitelnu, se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty přesahující půl miliardy eur. To je v přepočtu 15 miliard korun. Firma si podle očekávání analytiků zaúčtovala takzvané rizikové náklady, které jí vznikly v Rumunsku a Maďarsku. Každé takové zaúčtování pak výrazně ovlivní celkový hospodářský výsledek.

Erste nicméně obstála v nedávných zátěžových testech Evropské centrální banky. Zařadila se tak po bok RaiffeisenBank, Unicredit, Société Général a KBC. Tedy mateřských firem všech velkých zdejších bank.

Česká spořitelna byla zatím první velkou bankou, která odhalila údaje o svém hospodaření za uplynulá čtvrtletí. Český bankovní systém je nicméně zdravý a odolný proti případným finančním otřesům. Výsledek potvrdila v posledních testech Česká národní banka, podle které mají zdejší banky dostatečně velké finanční rezervy na krytí nečekaných ztrát.

V prvním čtvrtletí tuzemské banky například dohromady vydělaly přes 14 miliard korun. To je o 255 milionů víc než ve stejném období loňského roku.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme