České spořitelně výrazně stoupl čtvrtletní zisk

Skupina Erste těží z postupného oživování evropské ekonomiky. Potvrzují to dnes zveřejněná čísla za první čtvrtletí. Česká spořitelna v něm vykázala zisk na úrovni 3,13 miliardy korun čímž o 4,1 procenta překonala svůj loňský výsledek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Marián Vojtek

Skupina Erste, do které Spořitelna patří, pak od ledna do března hospodařila se ziskem na úrovni 255 milionů eur. To znamená meziroční růst o 10 procent a zároveň překonání tržního očekávání o bezmála 30 milionů eur.

Reakce finančních trhů na zveřejněné výsledky nebyla podle analytika společnosti Fio Davida Brzka nijak výrazná. „Erste totiž překonala očekávání díky ziskům z obchodování, které nejsou tak stabilní. Ve stejném duchu navíc posiluje celá pražská burza,“ vysvětlil Brzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Fio David Brzek

Česká Spořitelna i Erste ale podle analytika zaznamenaly povedený start do začátku roku. Obě dvě skupiny nejspíš dokážou vylepšit své hospodaření oproti loňskému roku. „Erste je schopná překonat zisk na úrovni jedné miliardy euro,“ tvrdí Brzek.

Českým bankám by neměla příliš ublížit ani situace zadluženého Řecka. Komerční banka drží podle serveru investičníweb.cz řecké dluhopisy za 8 miliard korun. Celková expozice Erste vůči Řecku je 1 miliarda eur.

„Pokud přijde pomoc od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, Řecko se stabilizuje a nedojde ke krachu, tak pokud budou banky držet dluhopisy do splatnosti, tak by to nemělo znamenat výrazné zatížení, ale pouze zvýšení rizikovosti.“

„Pokud by ale Řecko vyhlásilo bankrot, tak by to mohlo znamenat velmi výrazné odpisy, protože hodnota dluhopisů by se mohla snížit třeba na polovinu,“ myslí si analytik Brzek.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme