České stavebnictví dál roste

České stavebnictví roste nepřetržitě už čtyři roky. Podle informací Českého statistického úřadu byl loňský růst stavební výroby druhý nejvyšší od roku 1993. Tuzemskému stavebnictví se dařilo zejména od června. Tempo však podle statistiků v prosinci zpomalilo v porovnání s listopadem, kdy se stavební výroba zvedla o výrazných 13, 9 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba

novostavba | Foto: Jan Rosenauer

Mezi největší zakázky patřily v minulém roce zejména velké infrastrukturní projekty. Jak dodává analytik Raiffeisen bank Miroslav Brabec, k dobrému výsledku přispělo hned několik faktorů. "Jde o příznivou souhru několika faktorů jako ožívající ekonomika, potřeba vlády investovat do infrastruktury před vstupem do Evropské unie, vysoký růst mezd domácností a nízké úrokové sazby."

Stavebním firmám loni pomohly například obchvaty velkých měst, železniční koridory, metro a tramvajová trať v Praze, obchodní a společenská centra.

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme