České stavebnictví se dále propadá

Českému stavebnictví se na lepší časy zatím neblýská. Naznačily to statistiky, podle kterých sektor v únoru meziročně propadl o 24 procent, a potvrzují to i výsledky šetření společnosti CEEC Research. Z nich vyplývá, že čeští stavaři očekávají v tomto roce propad o pět procent. Navíc podle nich bude letošek ještě náročnější než loňský krizový rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplení domu

Zateplení domu | Foto: novezahradnimesto.net

„Pokud se podíváme na jednotlivé segmenty stavebnictví, pokud je rozdělíme podle velikosti nebo stavebního zaměření, tak největší pokles očekávají především velké firmy. Předpovědi mluví až o sedmi procentech. V minulých měsících se přitom mluvilo o pěti až šesti procentech. Zhoršování je tedy znatelné. Nejhorší zhoršování je v segmentu inženýrského stavebnictví, které ještě minulý rok neklesalo, nyní se ale krize začíná projevovat i v tomto segmentu, jak dobíhají zakázky,“ říká ředitel CEEC Research, společnosti, která vydává pravidelné studie o stavu stavebnictví ve střední a východní Evropě, Jiří Vacek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji českého stavebnictví mluvil na Rádiu Česko ředitel CEEC Research, společnosti, která vydává pravidelné studie o stavu stavebnictví ve střední a východní Evropě, Jiří Vacek.

Na rozdíl od velkých firem jsou kvůli krizi menší firmy existenčně ohroženy.

„Velké stavební společnosti mají zakázky nasmlouvány na podstatně delší období než malé. Ty uvádějí v průměru pět měsíců, velké přes osm měsíců. Navíc velké firmy jsou mnohem operativnější například v optimalizacích díky tomu, že mají značné množství agenturních zaměstnanců, které mohou podstatně rychleji propouštět,“ pokračuje Vacek.

Skanska už loni propustila šestnáct procent zaměstnanců, Hochtief čtrnáct a Metrostav devět procent lidí.

Narůstá také nejistota. „V tomto roce se objevil zajímavý fakt, se kterým jsme se dříve tolik nesetkávali. Stále více společností říká, že nejsou schopny do budoucna předpovídat svůj vývoj. Srovnání výsledků očekávání z ledna a z března ukazují na klesající optimismus firem. V lednu většina firem očekávala v roce 2011 tříprocentní růst, v březnu už jen dvouprocentní,“ dodává ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme