České úřady se brání konsolidovanému daňovému základu Evropské komise

Firmy s přeshraniční činností by se mohly dočkat odstranění daňových překážek, pomoci by jim měl evropský konsolidovaný daňový základ daně právnických osob. Návrh se ale u všech států nesetkal s nadšením, Českou republiku nevyjímaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První jednání nové Evropské komise.

První jednání nové Evropské komise. | Foto: Evropská komise

Podle stanoviska Evropské komise je nutné přijmout co nejvíce mezinárodních pravidel, která by mohla přinést opětovný hospodářský růst a prospěch všech podniků v rámci EU. I proto se v rámci aktu o jednotném trhu objevil návrh na zavedení konsolidovaného daňového základu pro právnické osoby. Návrh má anglickou zkratku CCCTB.

„Je to poměrně složitý návrh. Zatím se nám zdá, že ve svém důsledku nepřinese nějaké významné usnadnění firmám, které to budou používat. Navíc bychom trvali na tom, aby to byla dobrovolná alternativa, aby si firmy mohly vybírat mezi společným základem a národními režimy,“ vysvětluje poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky Ivan Voleš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Barbory Kreuzerové zazněl ve Světě o desáté Rádia Česko

Společný daňový základ by znamenal, že by právnická osoba – tedy firma – musela dodržovat pouze jeden soubor pravidel.

Ředitel odboru pro vnitřní trh ministerstva průmyslu a obchodu Michal Minčev si myslí, že negativa celého projektu převažují nad pozitivy: „Je prezentován jako návrh, který by mohl pomoci podnikům mít stejné účetní osnovy, nicméně v této fázi je to ještě natolik komplikované, že si myslíme, že deklarovaný zájem snížení administrativní zátěže by to spíše zvýšilo než snížilo.“

Voleš se domnívá, že za prosazováním návrhu je ještě něco jiného: „Obáváme se, že to je skutečně určitý pokus přes tento společný základ začít harmonizovat daňové sazby, což je pro nás zatím v daném stádiu vývoje nepřijatelné,“ říká.

Čeká se na překlad do češtiny

Komora daňových poradců České republiky zatím své stanovisko zvažuje. Její prezident Jiří Nekovář ale vidí ve společném konsolidovaném základu daně právnických osob nové možnosti.

„Myslím si, že je to největší výzva pro daňovou oblast a členské země, protože tady dochází k jakési revoluci v zájmu snad i zjednodušení byznysu v rámci Evropy. Podstatné je, že to je dobrovolné a že je to výzva pro daňové poradce zjistit, co bude pro konkrétní firmy výhodnější,“ upozorňuje.

Celou situaci kolem CCCTB ztěžuje fakt, že návrh zatím nebyl přeložen do českého jazyka. V češtině zatím podle Nekováře existuje pouze tisková zpráva. Podobný dokument je ale nutné prostudovat důkladně.

Není jasné, zda společný konsolidovaný daňový základ pro právnické osoby někdy projde schvalovacím řízením. Usnadnění přeshraniční činnosti firem totiž stojí proti možné ztrátě politického vlivu národních států. Navíc podle reakcí unijních států je před Evropskou komisí ještě dlouhá cesta vysvětlování a kompromisů.

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme