České uzeniny narazily v Bruselu

Čeští uzenáři mohou mít potíže s výrobou loveckého salámu, špekáčků nebo jiných uzenin. Důvodem jsou slovenské a polské žádosti o ochranu těchto výrobků jako "tradičních zaručených specialit" v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salámy lahodí

Salámy lahodí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Ve hře jsou hospodářské zájmy českých výrobců," varuje europoslanec Jan Březina, který dnes na problém upozornil bruselské novináře. Češi se nejprve snažili Slováky přesvědčit, aby stáhli žádosti o registrace necelé desítky výrobků jako šunkového salámu, Spišských párků, Loveckého salámu nebo Špekáčků. Uspěli ovšem jen u šunkového salámu.

Ostatní žádosti zůstávají ve hře. Pokud je Evropská komise schválí, budou se muset čeští výrobci přizpůsobit slovenské technologii jejich výroby, případně je prodávat pod jiným názvem nebo přestat úplně vyrábět.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme