České zbrojovky se uplatní v Jordánsku

České zbrojovky by mohly v Jordánsku uspět s nabídkou palných zbraní, a to sportovních, loveckých i vojenských. V Ammánu o tom jednal s králem Abdulláhem vicepremiér a ministr obrany Martin Barták.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr Barták při své cestě

ministr Barták při své cestě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Česko rozvíjí vojenskou spolupráci s Jordánskem, které je na mezinárodní scéně důležitým partnerem Spojených států a NATO na Blízkém východě. České zbraně mají v tomto prostoru tradičně dobré jméno:

"To, o čem se jedná, je, že by alespoň část jordánské armády mohla mít české pistole a jordánská strana má zájem, aby se alespoň část prováděla v Jordánku," uvedl Barták. Před podpisem už je smlouva o prodeji přenosných minometů Antos, upřesnil dál vicepremiér Martin Barták.

České letectvo bude spolupracovat s jordánským

Šéfové českého a jordánského vojenského letectva dnes v Ammánu podepíší dohodu o spolupráci. Jordánští letci a technici budou trénovat své české kolegy v obsluze španělských letadel CASA-C 295, které budou od příštího roku součástí i českých vzdušných sil. Česko má v Jordánsku i další vojensko-obchodní zájmy.

Česká republika se dlouhodobě snaží prodat podzvukové bitevníky L-159, které mohou sloužit i jako cvičná letadla. Ministr obrany Martin Barták o tom jednal s nejvyššími jordánskými představiteli včetně krále Abdulláha II. Ani tato návštěva ale nepřinesla průlom. "Král Abdulláh II. zná veškeré detaily, je si vědom veškerých výhod včetně toho, že letouny jsou už vyrobené. Bylo řečeno, že šance existuje."

Podle ministra Bartáka ale naše šance zůstávají celkem dobré.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme