České zemědělce čeká letos nelehký boj o peníze

Čeští zemědělci požadují stejně vysoké dotace, jaké dostávají jejich kolegové ve starých členských zemí Evropské unie. Teď pobírají nižší a to je podle jejich slov znevýhodňuje na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci požadují větší dotace pro domácí zemědělství.

Zemědělci požadují větší dotace pro domácí zemědělství. | Foto: Tomáš Adamec

Šanci budou mít čeští farmáři už letos, protože unie bude vytvářet společnou zemědělskou politiku na rok 2014 a další léta. Prezident Agrární komory Jan Veleba očekává těžký boj, protože staré členské země nebudou chtít svoji výhodu jen tak opustit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Agrární komory Jan Veleba

"Staré země sice proklamativně uznávají, že se musí podmínky vyrovnat, ovšem přestavují si takzvané nové přechodné období. Oni si mnozí to vyrovnání představují tak, že začne v roce 2014 a skončí v roce 2020, takže to určitě ne," řekl Veleba.

Česká Agrární komora byla podle Veleby pověřena agrárními komorami Slovenska, Polska a Maďarska, aby uspořádala velký summit nevládních zemědělských organizací nových zemí EU. Na něm by měly sjednotit svoje požadavky na zemědělskou politiku EU.

Igor Maňour, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme