Českého ovoce bude letos dost. Možná až příliš

Zatímco loni se Česká republika potýkala s nedostatkem tuzemského ovoce, letos bude problém možná úplně opačný. Odhadují to alespoň ovocnáři z Dolan na Náchodsku, kteří patří k největším producentům v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zralá jablka

Zralá jablka | Foto: Corel GALLERY

Podle vedoucího dolanských ovocnářů Jiřího Fišera sady přestály zimu v dobré kondici, únorové mrazy naopak pomohly zničit část škůdců. Stromy jsou navíc po loňské neúrodě o to víc odpočaté.

„Je to přírodní cyklus, kdy strom odpočívá a v letním období nasadí větší potenciál květů na příští rok, což bývá i nevýhodou, protože může vzniknout až takzvaná střídavá plodnost, čehož se musíme vyvarovat,“ řekl Fišer na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí Zemědělského družstva Dolany Jiří Fišer ve Světě o deváté Rádia Česko

Nadúroda může přinést i další problém, a to v podobě poklesu cen.

„Určitě aspoň v období sklizně a těsně po sklizni to uvolnit cenu může a v každém případě to uvolní podíl českých jablek na trhu,“ předpokládá Fišer.

Loňskou sklizeň zásadním způsobem poznamenaly mrazy na začátku května. Dolanské družstvo pak sklidilo pouhých 2000 tun jablek proti obvyklým asi 7000 tunám a ovocnářský závod vykázal ztrátu asi devět milionů korun. V celém Česku pak byla sklizeň jablek nejnižší za posledních 50 let.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme