Českému IT dominují muži, podíl žen je nejhorší v celé Evropské unii

Česko má pátý nejnižší podíl studentek informačních technologií z celé Evropské unie. Ještě hůř si Česká republika stojí v žebříčku sestaveném Eurostatem, který srovnává podíl žen, jež v IT pracují. S necelými deseti procenty jsme totiž poslední. Přitom třeba v Bulharsku nebo v Rumunsku pracuje na pozici programátorů, webdesignérů nebo třeba datových analytiků víc než čtvrtina žen.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, Brian Smith

Ještě donedávna si šestadvacetiletá absolventka bohemistiky Anna Mai s počítačem moc nerozuměla. Uměla jen základy.

Před pár týdny se ale přihlásila do kurzu informačních technologií. Už teď ví, že se jí zkušenost bude hodit nejen do životopisu, ale i pro její budoucí povolání.

„Přece jenom v dnešní době znát jenom Microsoft Office, Word, Excel, prostě ty základy - není dostatečný. Na hodně pozicích jsem zjistila, že chtějí něco navíc," řekla Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jen každý desátý v oboru informačních technologií je žena. Více si poslechněte v reportáži Zuzany Švejdové.

Za sebou má Anna už pět jednodenních lekcí. Za každou z nich zaplatila 350 korun. Živit se chce jako webdesignérka nebo třeba grafička.

„Asi patřím mezi ty ženy, které mají rády kreativní práci. Třeba html mi přišlo zajímavé - takže výroba nebo vytváření webových stránek. Přece jenom člověk vidí výsledek, takže je to jednodušší si to představit, než když píšete kódy," dodává.

Anna není jediná, kterou IT obor zaujal. Podíl absolventek informačních technologií totiž každým rokem roste. Jenže pomalu. Zatímco v roce 2013 bylo podle Českého statistického úřadu mezi studenty IT oboru zhruba 14 procent žen, o dva roky později už to bylo necelých 18 procent.

Letní škola pro ženy

„Ačkoliv nám roste počet absolventek těchto oborů, tak v průběhu těchto let absolutně nevzrostl počet zaměstnaných na IT pozicích. Hodně zásadní v naší společnosti jsou pořád stereotypy. Ženy jsou ty, od kterých primárně očekáváme, že budou pečovat o rodinu. Takže taky půjdou do oborů, které jsou spíše pečovatelské - že půjdou dělat sestřičky, učitelky," potvrzuje Miroslava Čechová z neziskové společnosti Czechitas, která ženám nabízí různé počítačové kurzy.

Státu chybí stovky počítačových expertů, tak uspořádal stáž pro studenty. Nikdo se nepřihlásil

Číst článek

Že stereotypy ve společnosti převládají, potvrdil i počítačový grafik Viktor Bajgar. V kolektivu pracuje se čtyřmi muži a jedinou ženou. Práce s počítačem je podle něj spíš doménou mužů.

„Chlapi se rádi hrabou v autech, opravují si motorky a stejně tak si opravují i počítače. Mají k tomu daleko blíž. Není to tak, že bych měl problém s tím, že ženy by ten obor neměly dělat. Žena nebo muž můžou být v tomhle oboru stejně dobří," vysvětluje Bajgar.

Miroslava Čechová se proto snaží stereotypy zbořit. Spolu se svým týmem pořádá například letní školu programování pro ženy. „My se zaměřujeme na oblasti, jako je vývoj webu, grafika, programování i bezpečnost, datová analytika. Potom učíme i děti na základních i středních školách a to třeba programovat hry," popisuje.

Zájem o kurzy a workshopy je podle ní obrovský. Zatímco ještě před třemi lety firma uspořádalo zhruba 40 lekcí, loni už to byl dvojnásobek. Obecně ženy v IT pracují hlavně v oblastech programování, služeb, vzdělávání nebo multimédií. Právě taková práce je v Česku také jedna z nejlépe placených. Podle Informačního systému o průměrném výdělku se průměrné mzdy programátorů, vývojářů nebo systémových administrátorů pohybují okolo padesáti tisíc korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme