Českému průmyslu se daří

Silná koruna a zpomalování světové ekonomiky zatím na český průmysl nedolehly. Průmyslová produkce v únoru naopak zrychlila tempo růstu na 11 %. K tomu nejvíc pomohla výroba aut a také elektrických a optických přístrojů. Naopak v propadu je výroba textilních a oděvních výrobků, a také produkce potravin a výrobků z tabáku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novojičínský závod

Novojičínský závod | Foto: Visteon - Autopal

Radiožurnál se ptal na vysvětlení ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory: "V pozadí stojí především rychlý růst výroby automobilů a výroby elektrických a optických přístrojů. Jen výroba dopravních prostředků přidala k celkovému růstu průmyslu 4 procentní body, když celkově vzrostla o 18 %. Naopak pokles téměř o 10 % zaznamenala textilní výroba, která je spíš než slabým dolarem ničena lacinou asijskou konkurencí."

V dalších měsících se to ale může změnit, říká Vladimír Pikora: "Očekáváme, že problémy západoevropských ekonomik a silná koruna se postupně začnou v našem průmyslu projevovat. Zatím jsme to sice neviděli, ale je otázkou jen několika měsíců, kdy bychom to měli pocítit. Problémem také bude sehnat nové pracovní síly. Proto předpokládáme, že průmysl v letošním roce mírně zpomalí a poroste jen o 6,5 % procenta."

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme