Českému průmyslu se loni dařilo, stavebnictví se dál propadalo

Průmyslová výroba vzrostla za loňský rok o 6,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Hůř na tom byl sektor služeb. Jeho tržby klesly v loňském roce o 1,5 procenta. Tradičně špatně na tom zůstává česká stavební produkce, která loni klesla o 3,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojírenský průmysl

Strojírenský průmysl | Foto: Tomáš Adamec

K téměř 7procentnímu růstu průmyslové výroby nejvíce přispěla exportně orientovaná odvětví, například strojírenství nebo výroba motorových vozidel. Ve Světě o deváté to uvedl analytik Raiffeisnbank Václav Franče.

„Celkově můžeme říct, že první pololetí bylo pro průmyslovou výrobu úspěšné, viděli jsme i dvouciferné meziroční růsty. Naopak ve druhém pololetí se sentiment na zahraničních trzích zhoršil a výsledky průmyslu už nebyly tak slavné. Ale za celý rok je to pořád velmi slušných zhruba 7 procent.“

Za loňský rok stoupla také hodnota nových zakázek v průmyslu, a to o téměř 5,5 procenta. Podle Václava Frančeho to ale není možné považovat za signál toho, že se ekonomika dostává z útlumu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Data Českého statistického úřadu ve Světě o deváté komentoval analytik Raiffeisnbank Václav Franče

„Právě proto, že je to číslo za celý rok, tak z toho nelze vyvozovat velké závěry. Když se podíváme na samotný prosinec, tam hodnota nových zakázek meziročně poklesla. To se signál, že přece jenom český průmysl ještě nemusí mít to nejhorší za sebou."

"Byť tedy v posledních dvou měsících jsme viděli lepší čísla, například předstihové indikátory, které by zase naopak mohly ukazovat určité oživení,“ poznamenal Franče, podle něhož hrozba recese určitě existuje.

Stavebnictví se stále propadá. V roce 2011 bylo zahájeno o 2 procenta výstavby bytů méně než v roce 2010. Podle Frančeho by k obratu byl zapotřebí větší růst ekonomiky. „Proto my očekáváme, že by se stavebnictví mohlo odrazit ode dna až v roce 2013.“

mta, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme