Českému vývozu by pomohla výraznější orientace na zahraniční rozvojovou spolupráci

Českému vývozu by podle odborníků mohla pomoci výraznější orientace na zahraniční rozvojovou spolupráci. Tuzemské podniky ale zatím moc netuší, jak se tam prosadit. Pomoci se jim snaží Platforma podnikatelů pro zahraniční a rozvojovou spolupráci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministerstvo zahraničních věcí

ministerstvo zahraničních věcí | Foto: Marián Vojtek

Jak na Rádiu Česko uvedla ředitelka Platformy podnikatelů pro zahraniční a rozvojovou spolupráci Věra Venclíková, finanční podpora podnikatelských záměrů v rozvojových zemích je velmi obtížná záležitost kvůli velké mu riziku a složitému získání financování projektů.

„Proto hledáme různé cesty, jak českým firmám nejlépe pomoci. A jediným způsobem je najít v konkrétní zemi partnera, protože všechny rozvojové fondy a pomoc je orientovaná vždycky na toho partnera. Česká firma je z rozvinuté země a tím pádem se na ni vztahuje maximálně 200 tisíc eur asi za tři roky, což je pravidlo de minimis,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zapojení českých firem do zahraniční rozvojové spolupráce jsme na Rádiu Česko mluvili s výkonnou ředitelku Platformy podnikatelů pro zahraniční a rozvojovou spolupráci Věru Venclíkovou.

Připomněla, že prioritními zeměmi české zahraniční rozvojové politiky jsou Mongolsko, Moldavsko, Bosna a Hercegovina a Etiopie. „A do těchto zemí také proudí peníze, které se rozhodla ČR věnovat na projekty, které by zemi měly pomoct k ekonomickému rozvoji,“ přiblížila.

Čeští podnikatelé se pak mohou účastnit výběrových řízení do těch projektů, které tam směřují přes českou rozvojovou agenturu, která je implementačním orgánem. „Když projekty skončí, firma, která si tam získá nějakou pozici nebo aspoň orientaci, může pokračovat, navázat komerčně na to, co už tam je,“ dodala Venclíková.

Potvrdila, že se v rozvojových zemích jedná o rizikové prostředí, některá rizika lze podle ní ale zmírnit. „Když máte zkušeného partnera, tak se rizika dají eliminovat různým způsobem. V ČR ale zatím chybí něco, co by českým firmám pomohlo, aby se do takovýchto projektů mohly pustit s eliminací nejhorších rizik. Uvidíme, jak to bude dál,“ řekla.

Markéta Bartošová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme