Českému zdravotnictví by s výraznými úsporami mohli pomoci lékárníci

Tuzemští lékárníci by mohli českému zdravotnictví uspořit výrazné prostředky. Stačilo by nevydávat léky, které mají vzájemně stejné účinky. K tomu má pomoci připravovaný elektronický recept, který omezí plýtvání. Lékárnici totiž budou díky němu dozorovat, zda pacienti užívají duplicitní léky. A pokud by to hrozilo, přípravky prostě nevydají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna. Ilustrační foto.

Lékárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba upozornil, že díky připravovanému elektronickému receptu budou možné odhalit i případné nebezpečné lékové kombinace.

„Snažíme se spolupracovat se zdravotními pojišťovnami a s ministerstvem na tom, abychom v rámci toho připraveného systému elektronizace zdravotnictví, elektronického receptu, centrálního úložiště měli se souhlasem pacienta přístup k těm základním údajům, které nám pomohou v jeho prospěch intervenovat,“ vysvětlil Chudoba a dodal:

„Pokud budeme mít možnost zjistit, jaké léky mu byly v nedávné době předepsány, co užívá, co by mu při vzájemné kombinaci případně mohlo škodit.“

Konec vydávání duplujících se léků by českému zdravotnictví ušetřil velké peníze. Taková úspora jde ale přímo proti obchodním zájmům lékárníků. Ti by proto lékárníci chtěli po pojišťovnách kompenzace. Dnes o tom v Benešově diskutovali se zástupci pojišťoven i ministerstva zdravotnictví.

„Tady máme už řadu let platná řešení v zemích typu Holandsko a podobně, kde zdravotní pojišťovny hradí lékárníkům i třeba konzultační služby či za porovnávání farmaceuticko-terapeutického profilu,“ nastínil plánovaný koncept Chudoba a doplnil:

„Takže ta lékárna není odměňována pouze marží z léku, ale dostává k ní i nějaké dodatečné prostředky za to, že tyto intervence vůči pacientům provádí.“

Lékárníci také upozornili na to, že by stát měl podporovat malé lékárny. Podle jejich provozovatelů jsou objemy z prodejů léků na hraně ekonomické rentability. Se svými argumenty dnes v Benešově seznámili ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Ministerstvo zdravotnictví se ale v nejbližší době podporovat malé lékárny nechystá. „Ta věc je se diskutuje už velmi dlouho a je poměrně obtížná v tom našem hospodářském prostředí,“ reagoval ministr Heger a dodal:

„Jestli by ministerstvo zdravotnictví mohlo o něčem uvažovat, tak je to nejvýše podpora malých lékáren tam, kde by ta síť byla jednoznačně deficitní a nebyl by přístup pacientů k lékům, což se zatím neděje.“

Petr Kološ, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme