Česko a další země zablokovaly v EU rozdávání potravin chudým

Evropská unie nezvýší peníze určené na nákup potravin pro chudé. Návrh na schůzce ministrů zemědělství zemí Evropské unie spolu s několika dalšími státy zablokovalo i Česko. Evropská komise chtěla, aby se každý rok za 500 miliónů eur z evropského rozpočtu nakoupily potraviny pro chudé občany ve členských zemích sedmadvacítky. Česko se ale přidalo k 5 dalším státům, které to odmítly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské Unie

Vlajka Evropské Unie | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Česká vláda neodmítá pomoc chudým. Je ale proti tomu, aby se pro tento účel využívaly společné evropské peníze. Každá země by se podle Prahy měla o své nejchudší občany postarat sama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku ministrů zemědělství EU sledoval Ondřej Houska

Češi podle ministra zemědělství Petra Bendla neustoupili ani po tvrdém tlaku ostatních. „Byli jsme přesvědčováni velmi tvrdou argumentací, zejména od Francouzů, ale my jsme pozici drželi.“

Potraviny se v Evropě chudým rozdělují z přebytků, které od zemědělců vykupuje Evropská komise. Tyto nákupy ale v poslední době výrazně klesly. Komise proto navrhovala zavedení speciálních nákupů potravin pro ty nejchudší.

České charitativní organizace program v minulých letech využívaly jen minimálně. Čerpali z něj hlavně Francouzi a Italové.

Ekologická politika

Petr Bendl dnes upozornil, že čeští zemědělci by mohli přijít až o 5 miliard korun na tržbách, kdyby prošel návrh Evropské komise povinně vyčlenit části půdy na ekologické účely.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem večerních Ozvěn dne byl ministr zemědělství Petr Bendl

„Je to jeden z klíčových bodů. Protože návrh Evropské komise přichází s nápadem, aby naši zemědělci dali 7 procent svých ploch do klidu. Což by v praxi znamenalo, že by platili dál nájemné tam, kde hospodaří na pronajatých pozemcích, dál platili daň z nemovitostí, a přitom budou mít povinnost 7 procent plochy, kterou využívají a která by pomohla k jejich lepší konkurenceschopnosti, dát do klidu,“ vysvětlil Bendl a také dodal:

„Upozornili jsme na fakt, že nesouhlasíme s povinností 30 procent plochy ozelenění. Spíše bychom to viděli jako motivační faktor, aby se zemědělec mohl rozhodnout sám.“

Kritika Evropské komise zaznívala dnes také kvůli omezování dotací velkým zemědělcům.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme