Česko a Německo budou spolupracovat na omezení přetížení přenosových sítí

Rozdílný přístup Německa a Česka k jaderné energii - i o tom jednal v Berlíně český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se svým německým protějškem Rainerem Brüderlem. Především si ale do Prahy přiváží dohodu, která by měla minimalizovat přetížení přenosových sítí mezi Českou republikou a Německem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr Martin Kocourek jednal v Berlíně s německým protějškem Rainerem Brüderlem o energetice

Ministr Martin Kocourek jednal v Berlíně s německým protějškem Rainerem Brüderlem o energetice | Zdroj: ČTK

Německo udělalo během posledních týdnů obrat o 180 stupňů. Zastavilo provoz v sedmi nejstarších jaderných reaktorech.

„ Máme rozdílné představy, v Německu vnímáme jadernou energii jako určitý mezistupeň. A v nějaké střednědobé perspektivě s výrobou elektřiny z jádra definitivně skončíme, prohlásil Rainer Brüderle.

Podle ministra Kocourka je energetická koncepce záležitostí každé země. „Co máme společné, jsou přenosové sítě,“ připomněl.

A vzhledem k tomu, že Německu chybí 3500 kilometrů těchto sítí, využívá Německo českou soustavu , která pak bývá přetížená.

„Dohodli jsme se, že vznikne společná pracovní skupina i s našimi polskými kolegy, v níž budeme s výrobci energií diskutovat o důsledcích vyplývajících z přetížení sítí, abychom ty dopady minimalizovali,“ přislíbil spolkový ministr průmyslu.

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme