Česko a Polsko chtějí vybudovat nový plynovod

Česká republika a Polsko chtějí v příštích letech vybudovat nový plynovod, který má oběma zemím pomoci snížit závislost na dovozu ruského plynu. Napsal to dnešní deník E15. Provozovatel přepravních soustav v Česku - Net4Gas - plánuje nové propojení na Polsko v letech 2016-2017.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

Plán alternativy dalšího propojení mezi ČR a Polskem potvrdil na Rádiu Česko mluvčí společnosti Net4Gas Milan Řepka. Připomněl, že v současné době už funguje propojení, jež bylo zprovozněno loni v září, takzvaný plynovod STORK, který otevírali premiéři obou zemí.

„Nicméně toto je plán, který také souvisí s tím, jak bude provedena takzvaná procedura open season, tedy procedura závazné objednávky obchodníků o přepravní kapacitu plynu. Plánuje se, že tato procedura by měla probíhat rok předtím, než by mělo být rozhodnuto definitivně o výstavbě,“ přiblížil na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko a Polsko chtějí vybudovat nový plynovod. O podrobnostech jsme mluvili s mluvčím společnosti Net4Gas Milanem Řepkou.

K zásadnímu rozhodnutí, zda bude realizován plán dalšího propojení plynovodu, by podle mluvčího mělo dojít za dva až tři roky.

Dodal, že co se týče financování případné výstavby nového plynovodu, společnost Net4Gas předpokládá, že část financí poskytne Evropská unie.

„Předpokládáme spolufinancování ze strany Evropské unie, protože projekt je ze strany EU podporován. Česko-polský propoj plynovodu STORK byl z 50 procent financován EU,“ uvedl.

Češi i Poláci uvažují také o posílení stávajícího plynovodu STARK. Řepka připomněl, že je u něj využívána přepravní kapacita dvě půl miliardy metrů krychlových plynu a jeho kapacita je přitom dvojnásobná.

„Závisí to ale především na odběru zemního plynu, tedy na objednávce kapacity ze strany obchodníků a následně na možnosti spotřeby zemního plynu. A to především v jižní části Polska,“ dodal mluvčí Net4Gas Milan Řepka.

Ondřej Černý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme