Zisky největších českých bank se meziročně propadly bezmála o pět miliard. Na vině je koronavirová krize

Čtveřice největších bank v Česku letos v prvním čtvrtletí vydělala devět miliard korun, což je o 4,9 miliardy meziročně méně. Vyplývá to z výsledků jednotlivých bank. Bankám podle analytika zisky propadly především kvůli pandemii koronaviru a nouzovým opatřením.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:33 14. 5. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB (banka ilustrační foto).

Výdělky českých bank jsou letos meziročně o 4,9 miliardy nižší (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Za poklesem zisků stojí zejména zvýšená tvorba opravných položek, řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Banky se připravují na zhoršený makroekonomický výhled a navyšují opravné položky, což se promítá do nižších hospodářských výsledků. K propadu zisků přispěla i ČNB, která v březnu snižovala úroky. To vede k nižším výnosům bank, podotkl.

Problém programu COVID Praha. Mohl by být v rozporu se zákonem, protože město nesmí ručit za úvěry

Číst článek

Role opravných položek významně narostla vzhledem k celkové změně hospodářské situace, doplnil analytik skupiny Natland Petr Bartoň. Nejzásadnějším výpadkem je podle něj ztráta automatického stroje na peníze, ukládky bank u České národní banky. Ostatní byznys bank zůstal z velké části koronavirem neovlivněn. V úvěrovém portfoliu byly zasaženy zejména spotřební úvěry, ale spíše formou odkladu jejich splácení než drastickým zhoršením skutečné míry splácení, dodal.

Připomněl, že vláda se rozhodla, že bude odškodňovat firmy zejména garancí úvěrů. Ručí za 80 procent úvěru, ale pětinu rizika stále na sebe berou komerční banky. I proto je podle něj v programech COVID tak velká míra odmítnutých žádostí. Proti smyslu pomoci v nouzi jsou trestány zejména firmy v nejvíce zasažených odvětvích, právě kvůli očekávanému riziku. „Banky se proto dál chovají racionálně, a nelze proto vykázaný pokles zisku svádět na obrovskou ztrátovost půjček z koronaviru. Díky stále silnější regulaci ČNB je nyní takřka nemožné ztrátové půjčky poskytnout,“ poznamenal Bartoň.

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun, ČSOB o 56 procent na na 2,1 miliardy korun, Komerční bance o 16,3 procenta na 2,7 miliardy korun a UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 55 procent na miliardu korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme