Česko-brazilské obchodování se má zvětšit

Vzájemný obchod s Českem přijel do Prahy podpořit brazilský prezident Luis Inácio Lula da Silva. Na první oficiální návštěvě hlavy brazilské federace u nás se setkal se svým protějškem Václavem Klausem. Za jejich asistence zároveň podepsali ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Celso Amorim dohodu o ekonomické a průmyslové spolupráci mezi Českou republikou a Brazílií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis česko-brazilské dohody

Podpis česko-brazilské dohody | Zdroj: ČTK

Brazílie - podle Světové banky šestá největší ekonomika na světě - je v hledáčku světových investorů především díky slibně se rozvíjejícímu trhu. Přestože obchodní výměna mezi Českem a Brazílií roste, na dovozech a vývozech naší republiky se tento jihoamerický gigant podílí jen zlomkem procenta. Na brazilském trhu mají příležitost především dodavatelé strojírenských celků, například malých vodních elektráren, strojů, komponentů pro letecký průmysl nebo železnice.

"Česká republika má eminentní zájem na maximálním rozvoji vztahů s Brazílií," uvedl prezident Václav Klaus. Jeho brazilský protějšek Lula doplnil: "Představil jsem prezidentu Klausovi, kolik obchodních příležitostí skýtají vztahy mezi Českou republikou a Brazílií."

Brazilský prezident Luis Inácio Lula da Silva v Praze navštívil Strahovský klášter, kostel Panny Marie Vítězné, kde je kromě Pražského jezulátka kopie sošky Panny Marie z brazilského poutního místa Aparecida. Návštěvu české metropole zakončil na Karlově mostě.

Lula přijel na návštěvu České republiky jako vůbec první brazilský prezident. Před ním tu byl v roce 1994 Fernando Henrique Cardoso v době, kdy sice byl zvolený prezidentem, ale úřad ještě nevykonával.

David Koubek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme