Česko bude kvůli drahé elektřině ztrácet investory, varuje europoslanec Havel

České republice hrozí, že kvůli zdražení elektřiny bude přicházet o investory. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl europoslanec za ČSSD a bývalý vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Havel, europoslanec

Jiří Havel, europoslanec | Foto: Tomáš Adamec

Podle něj je zdražení proudu až o 30 procent po odstávce německých jaderných elektráren pravděpodobné. Havel tím zároveň potvrdil varovnou předpověď premiéra Petra Nečase.

„Obávám se, že v zásadě prohlášení premiéra odpovídá pravdě. Ceny se budou budoucí hladině přizpůsobovat už od počátku, to znamená postupně. Také ti, kdo budou plánovat, že budou stavět nějaké nové výrobní kapacity, si budou říkat: ‚Aha, tak tady elektřina bude drahá, postavme to někde jinde‘,“ řekl Havel.

Premiér Nečas o zvýšení cen elektřiny v souvislosti s odklonem Německa od jaderné elektřiny mluvil po setkání se saským ministerským předsedou Stanislawem Tillichem v Drážďanech.

„Naše předběžné propočty ukazují, že německé rozhodnutí odstoupit od jaderného programu povede v České republice k nárůstu cen energie o 30 procent. Se všemi dopady především na konkurenceschopnost sektoru průmyslu,“ řekl Nečas.

Už zastavení sedmi nejstarších německých reaktorů v březnu u nás podle Nečase zvýšilo cenu elektřiny o 10 procent. Poslední reaktor má dosloužit v roce 2021 nebo 2022.

Štěpánka Čechová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme