Česko bude mít národní turistickou kartu, lidé s ní ušetří za dopravu nebo vstupné

Už od příštího roku bude mít Česko svoji národní turistickou kartu. Lidé s ní ušetří nejen za vstupy do památek, ale třeba i za dopravu, a to po celé republice. Právě slevových turistických karet v tuzemsku přibývá, v současnosti jich je zhruba 25.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská karta MHD v Hradci Králové

Městská karta MHD v Hradci Králové | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

Slevový systém má v cestovním ruchu za cíl získat hlavně nové návštěvníky. Každá karta nabízí různé výhody.

Obecně ale její držitelé můžou získat slevy nejen do památek, ale třeba i do restaurací, sportovních areálů nebo taky na městskou dopravu. Některé karty umožňují i vstupy zdarma. Nejčastěji je nakupují rodiny s dětmi, zájem ale roste i mezi zahraničními turisty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko bude mít svou národní turistickou kartu. Podrobnosti přidává Zuzana Švejdová

Podle Aleše Pangráce z agentury Czechtourism se na slevové karty navazují i další služby a aplikace, které usnadní cestování.

„Jsou tam značené cyklostezky, jsou tam značené ubytovací kapacity, volnočasové aktivity. Je to takový hmatatelný důkaz pro koncového turistu, když si kartu koupí a rozklikne si třeba aplikaci, tak mu to naplánuje odkud kam dojet, co se tam koná zajímavého,“ vysvětluje Pangrác.

Svoji kartu má například Praha, Český Krumlov nebo taky Šumava. Přes dvacet tisíc karet prodal třeba i Klub českých turistů, dodává jeho generální sekretář Mojmír Nováček.

„Především jsou to slevy na ubytování v turistických ubytovnách, kde se slevy pohybují až do 70 korun za noc. Je možné ještě získat slevu na nákup turistického vybavení nebo taky na vstupy do přibližně 50 památkových objektů."

Vedle turistů jsou služby výhodné i pro samotná města a obce. Díky kartám můžou vybírat místní poplatky, lidé navíc v daném regionu často utratí třeba i za jídlo nebo parkování.

Ceny karet závisí hlavně na lokalitě

Ceny karet se liší - záleží hlavně na lokalitě. Třeba dvoudenní olomoucká karta stojí 240 korun. Zahrnuje například vstup zdarma do místní zoo, na nrad Bouzov nebo taky patnáctiprocentní slevu na vstup do ruční papírny.

Dvoudenní pražská karta vyjde na 1280 korun. Zahrnuje i městskou dopravu nebo taky vstup na Pražský hrad. Z evropských metropolí ale patří k těm dražším. Jen pro představu - třeba bratislavská karta stojí v přepočtu necelých 380 korun a karta ve Varšavě vyjde na přibližně tisícovku.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme