Česko bude mít víc času na odvoz nafty ze skladů v Německu

Na odvoz nafty z německých skladů zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe získá Česká republika více času. Dosavadní termín do konce dubna byl podle Správy státních hmotných rezerv nereálný. Německý insolvenční správce ho prodloužil až do doby, než někdo areál firmy v německém Kraillingu koupí. Zájem o něj má několik investorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto)

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto) | Foto: Státní správa hmotných rezerv

Prodloužení termínu na odvoz české nafty z Německa potvrdil šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr, který jednal s insolvenčním správcem firmy Mirko Möllenem.

„Po včerejším celodenním jednání s insolvenčním správcem mohu potvrdit, že došlo k posunutí termínu odvozu nafty z Kraillingu. Původně se měla odvézt 30. dubna, teď má insolvenční správce na stole několik nabídek na prodej areálu a do doby konečného rozhodnutí se termín pro vyskladnění nafty posouvá,“ upřesnil mluvčí správy Jakub Linka.

V německých skladech zkrachovalé Viktoriagruppe má Česká republika naftu v hodnotě zhruba 1,2 miliardy korun.

Naftu z Německa odveze 30 vlaků. Nejdřív se ale musí opravit porouchaná vlečka, což bude Správu hmotných rezerv stát až 10 milionů korun a potrvá tři týdny.

Převoz nafty bude stát dalších 60 milionů korun bez DPH. Zakázku zajistí státní distributor paliv Čepro.

S insolvenčním správcem Viktoriagruppe se Česko pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014.

Viktor Daněk, Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme