Česko bude pečlivě zvažovat účast v evropské bankovní unii

Svou účast v bankovní unii evropské sedmadvacítky musí Česko velmi obezřetně zvážit. O vytvoření unie s celoevropským dohledem nad bankami a společným fondem pojištění vkladů začali jednat ministři financí evropské sedmadvacítky na schůzce v Lucemburku. Pro Česko je zásadní, jakou moc budou mít centrální banky v zemích mateřských a v zemích jejich dceřiných společností. Drtivá většina českých bank jsou totiž dcery nadnárodních bankovních domů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři financí EU jednali v Lucemburku. Na snímku rakouská ministryně a její kolega ze Španělska

Ministři financí EU jednali v Lucemburku. Na snímku rakouská ministryně a její kolega ze Španělska | Zdroj: ČTK

Návrh na vytvoření bankovní unie v dnešní podobě posiluje pravomoci národních regulátorů v zemi mateřské banky na úkor těch v sídle jejich dceřiné společnosti. Česko chce, aby tyto pravomoci byly vyvážené.

Česko proto musí podle ministra Miroslava Kalouska velmi pragmaticky posoudit náklady a rizika bytí uvnitř bankovní unie nebo mimo ni. Ministr financí přitom nepředpokládá, že by do chystané bankovní unie vstoupilo všech 27 zemí.

„Samozřejmě, že může fungovat, i když tam nebudou všichni, ale pak je otázka, jestli to není konec jednotného finančního trhu Evropské unie. To je ten problém,“ uvedl Kalousek.

Česko ale bankovní unii zcela neodmítá. Přínos nebo rizika spojená se vstupem do ní budeme podle ministra Kalouska pečlivě analyzovat.

Pavel Novák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme