Česko bude v EU prosazovat snížené daně na ekologické produkty

Česká republika chce prosadit snížení daně z přidané hodnoty u ekologických produktů. Prohlásil to ministr životního prostředí Martin Bursík. Snížení daně by se týkalo produktů, které se vyrábí převážně z recyklovaných materiálů. V našich peněženkách by se to mohlo promítnout například u zimních bund nebo výrobků z recyklovaného papíru. Podle Bursíka se na návrhu shodla celá vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

"Když vláda projednávala protikrizový plán, tak se podařilo prosadit, že Česká republika z pozice předsednictví bude prosazovat přeřazení enviromentálních výrobků do snížené daně z přidané hodnoty. V tomto tedy mám mandát nejen já, ale i ministr financí a premiér. Pokusíme se o to," říká ministr Bursík.

Těžší ale bude návrh skutečně v Unii prosadit. Podle českého ministra financí Miroslava Kalouska je téměř vyloučené, aby se na tom Evropa shodla. Národní ministři životního prostředí totiž mohou snížení sazby pouze doporučit šéfům státních pokladen jednotlivých členů EU.

Současná světová hospodářská krize zároveň podle ministra Bursíka neohrožuje boj s klimatickými změnami. A to přestože současné ekonomické problémy s sebou nesou nutnost zvýšených nákladů pro státy i podniky. Objevily se návrhy, aby Unie omezila výdaje na boj s globálním oteplováním. Bursík to ale před schůzkou ministrů životního prostředí zemí Unie jasně odmítl.

Evropská unie se zavázala snížit emise skleníkových plynů o 20 procent do roku 2020. Pokud podobný cíl přijmou i ostatní země světa, tento závazek se zvýší na 30 procent. Podle Bursíka Evropa připravuje způsob, jak se snižováním emisí pomoci méně vyspělým státům.

Přečtěte si také:
Vědci v USA varují: Globální oteplování postupuje rychleji, než se dosud myslelo
EK představí návrh dohody boje s klimatickými změnami
Plán boje EU s klimatickými změnami získal podporu europoslanců
Británie bude proti finanční krizi bojovat snížením daně z přidané hodnoty

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme