Česko bude v Evropské unii znovu prosazovat nižší sazbu DPH na dětské pleny

Česká republika se pokusí na jednání ministrů financí zemí Evropské unie prosadit nižší sazbu daně z přidané hodnoty pro dětské pleny. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Znovu otevřít toto téma podle něj umožní návrh Velké Británie, aby měly unijní země více možností samy rozhodovat o DPH.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miminko, ilustrační foto

Miminko, ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Požádal jsem dnes proto na jednání vlády pana ministra financí a místopředsedu vlády, aby využil té příležitosti na jednání rady ECOFIN a aby se tedy pokusil prosadit požadavek, který máme jako součást vládního programového prohlášení, že tedy budeme usilovat o to, aby se dětské pleny zařadily do snížené sazby daně z přidané hodnoty,“ uvedl Sobotka.

Změnu ale musí odsouhlasit všechny členské státy unie. Snížená sazba 15 procent platí v Česku například pro potraviny, nealkoholické nápoje nebo městskou hromadnou dopravu.

Zařazení dětských plen do snížené sazby DPH má vládní koalice ve svém programu. Snažila se o to už v roce 2014 při schvalování druhé snížené sazby ve výši deseti procent.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme