Česko bude v oblasti vinařství možná spolupracovat s Čínou

Čeští a čínští vinaři by mohli v budoucnu spolupracovat. Po schůzce se zástupci Farmy československo-čínského přátelství to oznámil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Šlo by o dodávky moravských vín do Číny nebo zakládání společných firem. Obrovský čínský trh ale nemusí být pro malou českou produkci vhodným odbytištěm.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny jsou jen začátkem...

Hrozny jsou jen začátkem... | Foto: Fotobanka stock.xchng, Patrick Hajzler

„Čínští partneři mají vážný zájem navázat partnerství a spolupráci s vinaři z Jihomoravského kraje. Mají zájem o dodávky moravských vín a také o spolupráci s našimi vinaři, například o možnost založení společných podniků a výsadbu vinohradů přímo v Číně,“ vysvětlil Hašek Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé na Rádiu Česko byl expert na víno a vinařství Zlatko Míček

Iniciativu Farmy československo-čínského přátelství Jihomoravský kraj vítá a budoucí spolupráci chce v oboru vinařství a vinohradnictví nadále prohlubovat.

„Jihomoravský kraj bude samozřejmě tuto aktivitu podporovat. Také jsme čínským partnerům představili naši střední vinařkou školu, respektive to, že jsme zřizovateli takové školy, která je v podmínkách České republiky velmi unikátní, a chceme, aby byla navázána spolupráce i v oblasti vzdělávání právě ve vazbě na zemědělství, vinařství a vinohradnictví,“ dodal.

Expert na víno a vinařství Zlatko Míček nevidí ale možnost spolupráce s Čínou optimisticky. „Moravská vína jsou pro svět svojí kvalitou určitě zajímavá, ale vůči produkci na světě jsou ho takové mikroprodukce, že vypromovat nějakou značku s množstvím vína, co se tady produkuje, je na těchto trzích téměř nemožné,“ popsal ve Světě o druhé na Rádiu Česko.

Ekonomický přínos spolupráce pro Česko navíc nevidí, protože Čína si prý jako vždy a všude nechá poradit a potom bude vyrábět sama pro sebe.

Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme