Česko by mělo hledat odbytiště pro své zboží víc mimo hranice EU

Česká republika by měla odbytiště pro své zboží více orientovat mimo hranice Evropské unie. Na tradičním setkání s českými velvyslanci o tom mluvil předseda vlády Petr Nečas, který podporu českého exportu a jeho uplatnění v mimoevropských zemích označil za klíčový úkol české diplomacie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnam

Vietnam | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nečas řekl, že firmy, které pronikají na zahraniční trhy, potřebují nejdřív hlavně informace a pak i pomoc při prvních krocích v zemi, kterou neznají. To je důležité hlavně v případě velmi vzdálených nebo exotických trhů, kde čeští diplomaté znají prostředí a místní zvyklosti mnohem lépe než podnikatelé.

Premiér také potvrdil, že vývozci do nových teritorií mohou počítat s exportním pojištěním a že by se kapitál těchto pojišťoven měl pro tyto účely zvýšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co by pro podporu českého exportu měli dělat pracovníci českých ambasád, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický. Mluvil o to v Odpoledním Radiožurnálu

Současné zaměření na trhy Evropské unie může být totiž zrádné. Do zemí EU směřuje z Česka 80 procent exportu, a to je moc. Pro srovnání - Německo, největší evropský vývozce, dodává do unie 63 procent, Švédsko 58 procent zboží.

V poslední době se už tahle velká závislost nevyplácí, eurozóna spadla do finančních problémů, řeší obrovskou zadluženost a obchod vázne. A jakékoli větší hospodářské problémy Německa se hned projeví i v české ekonomice.

Pociťuje to už i největší český vývozce Škoda Auto. Minulý měsíc se snížil prodej škodovek v Německu o čtvrtinu. Je to, jako by Škodovka úplně přestala prodávat v Česku. Německo je při tom pro Škodu Auto největším trhem pro vozy, které se vyrábí přímo v Česku.

Nové zastupitelské úřady ve světě

Premiér Nečas připomněl exportní strategii schválenou na jaře, která uvádí prioritní země, na které by se domácí firmy měly víc zaměřit, není mezi nimi ani jedna z eurozóny. Jsou to Brazílie, Čína, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko, Rusko, Spojené státy, Srbsko, Turecko, Ukrajina a Vietnam.

Nedávno navíc ministerstvo zahraničí oznámilo, že otevře nová zahraniční zastoupení. Česká diplomacie začala plánovat otevírání nových misí po světě, až dosud byl přitom trend opačný, Česko zastupitelské úřady z úsporných důvodů rušilo.

Sám ministr zahraničí Karel Schwarzenberg připustil, že překotné uzavírání možná nebylo rozumné. Česká republika chce otevřít zastupitelské úřady v Kataru, Senegalu, Barmě, na Srí Lance, znovu také zprovozní misi v Kolumbii, kterou nedávno uzavřela.

Důvodem jsou mimo jiné právě ekonomické zájmy. Ministerstvo zahraničí nyní počítá s tím, že bude ve světě fungovat pružná síť menších úřadů, které budou moci lépe reagovat na vývoj hospodářské situace.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme