Česko by mělo podle Evropské komise víc zdanit živnostníky, švarcsystém označila za zvrácený

Živnostníci v Česku platí příliš nízké daně a politici by měli snížit rozdíl mezi tím, co státu na daních odvedou zaměstnanci a co živnostníci. V sérii doporučení, která má Český rozhlas exkluzivně k dispozici, to dnes oznámí Evropská komise. Ta připomíná, že v Česku je kvůli tomu běžný takzvaný švarcsystém, který doslova označuje jako zvrácený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Večerky, potraviny (ilustrační foto)

Večerky, potraviny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V řadě firem lidé formálně pracují na živnostenský list. Stát ale kvůli tomu na daních přichází o miliardy a o to víc pak zdaňuje jiné činnosti.

Komise upozorňuje na to, že podíl daní vybraných od živnostníků se v Česku za poslední roky několikanásobně snížil.

V Česku je zhruba 1,3 milionu živnostníků. Loni i předloni od nich na daních z příjmu získal pouze dvě miliardy korun, před pěti lety to přitom bylo 17 miliard. Tehdy živnostníci museli povinně platit alespoň minimální daň. Čtyři miliony zaměstnanců platí státu daně ve výši přes 80 miliard korun.

Česko může přijít o více než 500 miliard korun z EU. Kvůli chybějícímu zákonu o úřednících

Číst článek

Vedle toho má komise výhrady i k údajně pomalému nárůstu věku pro odchod do důchodu. Ten se v Česku u mužů zvyšuje o dva měsíce za rok. V roce 2020 by tak Česko mělo třetí nejnižší věk pro odchod do důchodu ze všech zemí unie, a to 63 let a 8 měsíců. Ve velké většině ostatních členských zemí by to přitom bylo minimálně 65 let.

Evropská komise také kritizuje plánované snižování deficitu českého státního rozpočtu. Pro období počínaje rokem 2014 podle ní Česko dostatečně nespecifikovalo, jakými opatřeními chce pokles schodku dosáhnout. Česko by tak podle komise porušilo pravidla Paktu stability a růstu.

Komise také není spokojená se způsobem, jakým ministerstvo financí ke snižování schodku přikročilo. V dokumentu píše, že je potřeba „podstatně zlepšit kvalitu fiskální konsolidace“.

Komise už dříve uvedla, že česká vláda dosáhla snížení deficitu hlavně díky plošným škrtům a omezení investic. Nyní je podle komise pro Česko výzvou kvalitu konsolidace zlepšit, a to například tím, že se prioritou stane čerpání peněz z evropských fondů a zlepšení fungování státní správy a zadávání veřejných zakázek.

Doporučení, která dnes komise zveřejní, ještě můžou dostat drobných změn během dnešního zasedání kolegia komise.

Ondřej Houska, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme