Česko by podle Evropské komise mělo zakázat vývoz tvrdého alkoholu

Evropská komise oficiálně vyzvala českou vládu, aby zakázala vývoz tvrdého alkoholu do zahraničí. Podle ní může aféra s pančovaným alkoholem ohrozit životy a zdraví lidí v ostatních zemích Evropské unie. Českému rozhlasu to potvrdil vysoce postavený zdroj z komise, který má celou záležitost na starosti. Evropská komise o tom informovala na jednání jednoho z výborů Evropského parlamentu v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Komisař pro ochranu spotřebitele John Dalli požadavek sdělil českému ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi. Oficiální dopis, kterým Brusel doporučuje zákaz exportu, došel do Prahy před několika hodinami.

Ještě včera tomu tak nebylo. Komise říkala, že čeká na nové informace. Zřejmě tedy vyhodnotila situaci v Česku jako velmi vážnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

jirka

„Do jisté míry je srozumitelné, že ostatní členské země chtějí komunikovat a chtějí nějaké záruky, že se podezřelý alkohol nedostane ven za hranice a neohrozí se zdraví jejich lidí,“ komentuje výzvu komise europoslanec za ODS Milan Cabrnoch.

„Současné opatření ministra zdravotnictví o omezení prodeje alkoholu bude zmírněno papírovými procedurami, v kterých bude napsáno, že alkohol se od nás nesmí vyvážet," komentuje situaci ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Tvrdý alkohol se vrátí do distribuce pouze s novými kolky

Číst článek

„To bude ale až ve chvíli, kdy bude opatření natolik omezené, že se to bude týkat jenom rizikové frakce alkoholu. Evropskou unii toto opatření evidentně uspokojilo,“ dodává Heger.

Pokud to Praha neudělá, komise jí to ale momentálně nařídit nemůže.

Brusel nepřijal český argument, že problém s alkoholem se netýká zavedených výrobců, kteří své produkty vyvážejí. Podle informací Českého rozhlasu na Brusel tvrdě tlačili Poláci nebo Slováci. Ti mají obavy z prodeje českého tvrdého alkoholu na svém trhu.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Jirka uvedl, že pokud Evropská komise bude na zákazu trvat, patrně na něj bude nutné přistoupit. Podle rezortu jde však o opatření, které není nezbytné.

„Snaha Evropské komise takovéto opatření zavést pochopitelně je. Náš názor je, že je to opatření, které není nezbytné, protože podle našeho názoru veškerý vývoz, který od nás jde, tak jde z těch renomovaných velkých likérek ve velkých objemech, nebo distilerií či palíren, které jsou státem poměrně dokonale kontrolované, takže nepokládáme toto opatření za nutné,“ uvedl Jirka.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme