Česko by se mohlo stát fondovým centrem Evropy

Podle skupiny renomovaných českých ekonomů se může z České republiky díky administraci alternativních fondů stát plnohodnotná obdoba offshorových rájů, takzvané fondové centrum Evropy. Peníze, které dnes mizí v Karibiku či ve Švýcarsku, by tak naopak mohly proudit do Česka. Příliv investic ve výši až několika set miliard eur by zásadně pomohl celé české ekonomice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Foto: Kateřina Křenová

Projekt administrace alternativních fondů je cílem obecně prospěšné společnosti Czech Republic for Finance. Chce zvyšovat konkurenceschopnost České republiky v oblasti finančních trhů a přeshraničního poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Jejími členy jsou významné osobnosti ekonomické scény, například Zdeněk Tůma, Luděk Niedermayer, Petr Koblic nebo Michal Mejstřík.

Nová směrnice o správcích alternativních fondů AIFMD, která by měla být zařazena do národních legislativ v polovině roku 2013, bude povinně regulovat správce alternativních fondů a fondy samotné, bez ohledu na typ aktiv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné byl předseda představenstva obecně prospěšné společnosti Czech Republic for Finance Martin Hanzlík

Nově se tak pod regulaci dostanou i subjekty, které zatím na území Evropy většinou regulovány nebyly - například hedgeové nebo private equity fondy, real-estate fondy, infrastrukturální fondy a další.

Vzhledem k tomu, že je tato směrnice povinná a přechodné období pro regulaci subjektů bude trvat 2 roky, vzniká jednorázová obchodní příležitost. Stovky či tisíce takto dotčených subjektů totiž budou muset zvolit pro své podnikání vhodný domicil.

„Směrnice není sama o sobě nijak excelentní a vnáší nějaký určitý prvek další regulace na rozbouřené finanční trhy. Nicméně tím, že vytváří novou regulaci, tak to nově bude postihovat subjekty, které dnes jsou většinou spravovány mimo území Evropy, a my v tom vnímáme velkou šanci, protože tyto subjekty si nově budou muset najít své sídlo na území některého z členských států EU,“ vysvětlil ve Světě o jedné na Rádiu Česko předseda správní rady obecně prospěšné společnosti Czech Republic for Finance Martin Hanzlík.

Bez státu to nepůjde

V současné době je podle Hanzlíka jednoznačným lídrem v oblasti poskytování administrativních služeb finančním institucím Lucembursko. Je druhým největším fondovým centrem po Spojených státech.

Podle Hanzlíka v regionu střední a východní Evropy žádná země podobné ambice jako Lucembursko nemá, a Praha je prý zajímavé a lákavé místo.

Společnost Czech Republic for Finance ale ještě čekají rozhovory se státem. Podmínkou fungování projektu je zapojení celé země, úprava zákonů pro standardy zahraničních investorů a také propagace v zahraničí. Hanzlík upozornil, že stát je v tomto ohledu klíčový.

Projekt se bude snažit o vytvoření modelu podobného lucemburskému systému administrace standardních fondů a vytvoření nového segmentu administrativních služeb v oblasti finančních trhů na území ČR.

Vladimír Kroc, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme