Česko by se vstupem do eurozóny mělo počkat

Společná evropská měna dnes po ránu na asijských trzích vůči dolaru posílila až na úroveň dvouměsíčního maxima. Následně část svých zisků odevzdala a euro se obchodovalo za 1,425 dolaru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Bulharsko oznámilo, že se v listopadu pokusí svou měnu lev navázat na euro. Polsko se naopak podle listu Dzenik jakýchkoli pokusí oznámit datum vstupu do eurozóny vzdá.

Podle národního koordinátora pro přijetí eura v Česku Oldřicha Dědka je díky krizi eurozóna pro mnohé země lákavá, země ale nejsou schopny plnit kritéria pro přijetí:

"Krize jednoznačně zvýšila atraktivitu eurozóny a řada zemí by do ní vstoupila co možná nejdříve. Na druhé straně jsou ale ekonomické podmínky. Hospodářská krize výrazně zhoršuje deficity veřejných financí, znemožňuje plnit maastrické fiskální kritérium a oddaluje rozhodnutí o vstupu do eurozóny."

"Rozšíření je v eurozóně vítáno, ale pouze za podmínky, že země budou splňovat fiskální kriteria, tedy budou mít pružné fiskální rozpočty a budou splňovat inflační cíl," doplňuje ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Česko by s přijetím eura mělo počkat

Co se týče vstupu Česka do eurozóny, tak se oba ekonomové shodují, že je lepší počkat na zlepšení finanční situace:

"Naše fiskální rozpočty nejsou pružné. Z tohoto pohledu je pro českou ekonomiku mnohem příznivější, abychom počkali se vstupem do eurozóny do okamžiku, kdy naše fiskální pozice bude pružnější a mnohem efektivnější v době ekonomických poklesů," uvedl Šindel.

"Jestli se chceme bavit o věrohodném termínu zavedení eura u nás, tak to znamená se soustředit na vývoj veřejných financí, aby nebyl podvázán dalším růstem mandatorních výdajů, aby si zachoval určitou pružnost. To rozhoduje o zavedení termínu eura," dodává Dědek.

Podle Dědka by do eurozóny v nejbližší době mohlo vstoupit Estonsko, které avizovalo svůj vstup na rok 2011.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, nakolik euro ovlivnily nejnovější zprávy o možném rozšíření eurozóny, na Radiu Česko mluvil národní koordinátor pro přijetí eura v Česku Oldřich Dědek a ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Přečtěte si také:
Eurozóna se poprvé v historii dostala do deflace
Eurozóna má patrně nejhorší vlnu krize za sebou
Unie potřebuje další protikrizové balíčky

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme