Česko čeká podle analytiků další růst nezaměstnanosti i cen

Oživení ekonomiky po krizi bude v Česku pomalejší než v ekonomicky silnějších zemích. Na Žofínském fóru, které se věnovalo ekonomické situaci u nás i ve světě, to řekl bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Podle člena Národní ekonomické rady vlády Miroslava Zámečníka se řešení ekonomické krize v Česku neobejde bez daňových změn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žofín

Žofín | Foto: Agentura NKL, s.r.o. Žofín

"Myslím, že světová ekonomika vypadá lépe, i když jistota v těchto dnech není naprosto v ničem. U nás to oživění bude zřejmě probíhat pomaleji, než oživení těch pro nás klíčových ekonomik - Německa nebo Ameriky. Měli bychom se připravit na to, že třeba z hlediska fiskální situace stojí ještě problémy před námi. Bude růst nezaměstnanost, neporostou mzdy. Lidé zřejmě nebudou utrácet," řekl bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer.

Rostoucí nezaměstnanost v Česku předpokládá i finanční analytik Tomáš Sedláček. Hospodářský růst, který Česko zaznamenalo v letech před krizí, se už podle něj pravděpodobně nevrátí.

"A pokud se vrátí, tak za velmi dlouhou dobu. Ten případný hospodářský růst bychom pak neměli investovat do toho, že budeme zvyšovat blahobyt, ale že budeme snižovat zadlužení, protože ten dluh musíme snížit. Protože v případě další krize, která může přijít za dalších 15 let, pokud nezměníme chování - co se týče veřejných rozpočtů - může pro nás hrozit maďarský scénář," řekl Radiožurnálu Sedláček.

Řešení ekonomické krize se v Česku neobejde bez daňových změn. Plán ministra financí Eduarda Janoty, který ve svém návrhu státního rozpočtu počítá například se zvýšením DPH a spotřební daně na pohonné hmoty, potvrdil i člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník.

Na Žofínském fóru také připomněl, že pokud nebude stát investovat do vzdělání, hrozí české ekonomice pokles i do budoucna. Radiožurnálu Miroslav Zámečník vysvětlil, kde všude by měla příští vláda hledat úspory, aby stát mohl dál fungovat:

"Pokud chceme zachovat nějakou úroveň veřejných služeb, tak první věc, na kterou se musíme soustředit, je zefektivnění všech výdajových kapitol včetně veřejné správy, zakázek a tak dále. I kdyby se však udělalo všechno v této oblasti, tak nám to bohužel ten problém nevyřeší, protože on je strukturální. Takže budeme muset jít i na opravdu citlivé kapitoly. A bohužel se bude muset začít hýbat i s daněmi."

Přečtěte si také:
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard
Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla
Schodek státního rozpočtu se vyšplhal na 76 miliard korun
MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok
Ministerstvo financí: Česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta
Janota: Povodňové škody zvýší schodek rozpočtu pro letošní rok

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme