Česko čelí další miliardové arbitráži

Česká republika čelí další miliardové arbitráži. Tu proti nám zahájila lucemburská společnost EMV kvůli údajně zmařené investici do regionální televizní stanice TV3. Společnost EMV pomáhala finančně rozjet televizní regionální projekt Martina Kindernaye.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Po sporech o licenci ale nakonec celý projekt skončil a licenci získala společnost RTV Galaxie, která přešla pod skupinu GES Holding. Ta dnes vlastní například televizi Prima. EMV odhaduje hodnotu své zmařené investice na více než 45 miliónů dolarů, tedy na více než miliardu korun.

Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana není zahájení arbitráže nijak překvapivé. "Arbitráž byla avizována již několik let a napadá především činnost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Navíc v průběhu jednání, která byla realizována, protistrana nedoložila oprávněnost svých nárokům," řekl Zeman.

Česko v minulosti už podobné arbitráži čelilo. Americká společnost CME žádala odškodnění za zmařenou investici do televize Nova Vladimíra Železného. CME spor vyhrála a získala od našeho státu více než deset miliard korun.

Naďa Bělovská, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme