Guvernér centrální banky Rusnok: Růst cen je v Česku vysoký, ale není to nijak extrémní

Česko momentálně trápí největší míra inflace z celé Evropské unie. To v souvislosti se slabým kurzem koruny znehodnocuje Čechům úspory a snižuje jejich kupní sílu. Připlácí si hlavně za potraviny, vybrané služby a energie. „Není to nijak extrémní. Jsme jen jeden procentní bod nad naším cílem,“ prohlásil guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

V dubnu podle Českého statistického úřadu vzrostly sazby meziročně o 3,3 procenta. „Očekáváme, že v květnu už se dostaneme pod tři procenta. Vrchol byl na přelomu loňského a letošního roku,“ vysvětlil Rusnok ve speciálu Českého rozhlasu Plus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si speciál o růstu cen v Česku

Zatímco v zimě podle něj tuzemská inflace dosahovala až 3,7 procenta, loni v dubnu to bylo pouze 2,4 procenta (celoroční průměr 2,8 procenta). Přitom v eurozóně to loni bylo 1,7 procenta, v celé Evropské unii pak 1,9 procenta.

Momentálně za vysokou inflací v Česku podle Rusnoka stojí mimo jiné nízká nezaměstnanost před začátkem epidemie. „To je takzvaná Phillipsova křivka. Ale i když patříme k zemím s poněkud vyšší inflací, chci zdůraznit, že to není nijak extrémní. Jsme jen jeden procentní bod nad naším cílem (a brzy se k němu vrátíme),“ připomněl guvernér.

Evropská centrální banka totiž dlouhodobě usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod 2 procenty. Na této úrovni byl růst cen v Česku naposledy předloni.

Rostou ceny potravin

Zároveň oslabil růst koruny. A protože se většina potravin do Česka dováží, zdražují i ty. Nejvíce ovoce, a to o téměř o čtvrtinu. Dražší je také vepřové maso nebo zelenina.

Citrusy, papriky, vepřové maso i jízdní kola. Kvůli pandemii covidu-19 chybí v Česku některé zboží

Číst článek

Cena zřejmě neklesne ani v příštích měsících. „Dosud jsme obecně těžili z toho, že na evropském trhu byl nadbytek potravin a snadno se získávaly. Teď je ale situace složitější. I u nás chybí sezonní dělníci, stejně jako i v dalších producentských zemích. To se projevuje například nedostatkem sezonního ovoce a zeleniny. Ne že by zboží na pultech chybělo, ale zákazníci vnímají zvýšenou cenu,“ shrnul ve vysílání Plusu Pavel Mikoška, ředitel kvality obchodního řetězce Albert a viceprezident pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Podle něj ani na vrcholu sezony nebudou potraviny stejně levné jako v minulých letech. Někteří obchodníci proto přemýšlí, jak dostat na pulty levnější zboží.

„Zatímco v posledních dvou třech letech jsme se zaměřovali na nákup kvalitnějších výrobků, tak teď si uvědomujeme, že ne všichni v populaci jsou ekonomicky silní. Nezaměstnanost roste a lidé víc přemýšlí, co budou kupovat,“ říká Mikoška s tím, že zatím nejde o významný trend.

Dopady epidemie

To se ale může změnit. Podle Daniela Hůleho, který v organizaci Člověk v tísni vede program Kariérní a pracovní poradenství, se dopady epidemie na příjmy lidí ještě projeví.

„Stát v tuto chvíli udělal poměrně hodně třeba nástrojem kurzarbeit nebo navýšením a prodloužením ošetřovného. Lidé jsou teď do konce roku relativně v bezpečí před splátkami nebo vyhozením z bytu. Problém se ukáže, až přestanou platit tato moratoria,“ upozornil.

Někteří lidé mají podle něj hlouběji do kapsy už teď. „Například se začínají nabalovat velké dluhy na energiích. Ještě před krizí vycházela část lidí s příjmy tak tak, když se jim ale teď ještě snížily, musí přemýšlet, co nezaplatí. A růst cen potravin je součástí této mozaiky,“ dodal Hůle.

Celý speciál o zdražování v Česku si můžete pustit i v audiu. Moderuje Martina Mašková.

Martina Mašková, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme