Česko chce bankovní instituci, která po brexitu zmizí z Londýna

Sobotka v sobotu před odletem do Bruselu potvrdil, že Česko má zájem stát se novým sídlem Evropského bankovního úřadu (EBA), který dosud úřaduje v Londýně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brexit

brexit | Foto: Fotobanka Pixabay

Přesun dvou významných evropských agentur - kromě bankovního úřadu také Evropské agentury pro léčiva - z odcházející Británie s brexitem souvisí.

Šéf unijních schůzek Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu plánovali předložení návrh kritérií, podle nichž by měla být nová sídla obou agentur poměrně rychle vybrána. O úřad pro léčiva má kromě jiných zájem Slovensko.

O stejný úřad jako Slovensko projevila zájem i portugalská vláda. Dokonce už rozhodla o vytvoření národní komise, která bude usilovat o přesun sídla Evropské agentury pro léčiva z Londýna do Lisabonu. Vyplývá to z usnesení portugalské vlády.

Jednoznačný a spravedlivý. Zástupci zemí EU schválili plán pro vyjednávání Brexitu

Číst článek

Kvůli takzvanému brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, se přemístí z Londýna do jiných evropských zemí sídla evropských agentur. Úřad pro léčiva je jednou z největších a nejdůležitějších, úzce spolupracuje s 50 národními regulátory v oblasti léčiv.

Komise bude mít na starosti veškeré záležitosti související s žádostí Portugalska o sídlo agentury a má vytvořit podmínky pro její případný bezproblémový přesun.

Portugalsko rovněž upozornilo, že dohoda, která vedla k vytvoření EMA, byla uzavřena v Lisabonu v roce 1992 v rámci prvního portugalského předsednictví EU.

Konkrétní postup přesídlení dvou unijních agentur, které nyní sídlí v Británii, by Evropská komise měla představit v červnu na summitu EU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme