Česko chce prodat papírnu ve Slovinsku. Získalo ji po zkrachovalé IPB

Vláda se po letech odkladů chystá prodat papírnu ve slovinské obci Krško. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD se proto dnes v Lublani setká s vedením společnosti. Vipap Videm Krško je největší papírnou svého druhu na Balkánu. Její privatizace začne v příštích týdnech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) zahájil 13. dubna setkáním s premiérem Mirem Cerarem dvoudenní návštěvu Slovinska

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) zahájil 13. dubna setkáním s premiérem Mirem Cerarem dvoudenní návštěvu Slovinska | Zdroj: ČTK

„Na české straně teď probíhají organizační práce, které souvisí s vypsáním trendu,“ řekl Sobotka.

„Rozhodujícím kritériem bude cena za majetkový podíl, který v papírně v Kršku Česká republika prostřednictvím ministerstva financí vlastní,“ dodal premiér.

Vláda papírnu získala spletitou cestou. V 90. letech ji koupila ostravská firma ICEC, která se ale zadlužila, a papírna tak přešla do majetku Investiční a poštovní banky.

Po jejím krachu se postupně dostala přes ČSOB a Konsolidační agenturu po arbitráži až do rukou státu. Vlastnictví papírny ale podle Sobotky nemá strategický smysl.

Místní zastupitelé se obávají, že po privatizaci může následovat propouštění. Papírna je v Kršku klíčovým zaměstnavatelem.

Simona Bartošová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme