Česko chce zjednodušit výměnu informací s daňovými ráji

Česká vláda si chce posvítit na daňové ráje. Jedná proto o výměně informací s ostrovy Man a Guernsey. Ty spadají pod britskou korunu, ale mají vlastní daňový režim, který je liberální a mnohé firmy a jednotlivci z kontinentální Evropy jej proto vyhledávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

arcibiskupský palác v Nikósii, socha kyperského hrdiny arcibiskupa Makaria

arcibiskupský palác v Nikósii, socha kyperského hrdiny arcibiskupa Makaria | Foto: Klára Stejskalová

„Jde o smlouvu, která má českým úřadům usnadnit dostat se k informacím o českých osobách nebo společnostech. Administrativní postup teď bude mnohem jednodušší, žádost o informace nepůjde přes několik subjektů, ale přímo mezi finančními úřady,“ řekl Rádiu Česko Michal Friedberger ze společnosti Akont, která firmám pomáhá s přesunem do daňových rájů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Specialista na mezinárodní daňové plánování ze společnosti Akont, Michal Friedberger

K těmto informacím se podle něj úřady měly možnost dostat už dřív, bylo to ale komplikovanější. Pokud podnikatelé využívají daňové ráje v souladu se zákony, nemusejí se podle Friedbergera žádné výměny dat obávat.

Legální cestou je podle něj pro volba, odkud budou podnikatelé, obchodující v rámci celé Evropské unie, své zboží distribuovat. „Mají možnost to dělat například přes českou společnost, kde to zdaní sazbou 19 procent nebo zvolí jiný stát EU, například Kypr, kde je sazba 10 procent,“ vysvětlil Friedberger.

Zájem o přesídlení do daňových rájů je v Česku stále velký. „V době ekonomické krize spíše větší, protože lidé více přemýšlejí, jak ušetřit. Ne každému se to ale vyplatí.“ V budoucnu bude podle Friedbergera hodně záležet na tom, jak se stát a finanční úřady budou stavět k podnikatelům.

„Zatím to podnikatelé chápou tak, že stát je protivník, proti kterému se snaží bojovat, místo toho, aby to pro ně byl partner, který jim má za jejich daně dát adekvátní protislužbu. Pokud se tento přístup nezmění, bude trend přesunů do daňových rájů spíše rostoucí,“ odhaduje Michal Friedberger ze společnosti Akont.

K nejatraktivnějším daňovým rájům patří Nizozemsko, Kypr a Lucembursko. Největší relativní přírůstek loni zaznamenaly Monako a Seychely. Podle ředitele České daňové správy Jana Knížka má Česko rozjednané smlouvy i s Panenskými Ostrovy a s Bermudami.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme